Motiven avgör om evakueringar i Gaza utgör brott
Publicerad 2024-10-23
Tusentals palestinier evakueras ur sina hem i norra Gaza, enligt Israels order som militären hävdar är för att skydda de civila.
Men evakueringarna kan också ses som massfördrivningar.
Först efteråt, när Israels långsiktiga plan för området klarnar, går det att säga om förflyttningarna innebär folkrättsbrott, enligt två experter.
Till fots lämnar stora grupper palestinier sina hem bland rasmassorna i norra Gaza, visar flera olika filmklipp som bland annat publicerats i statliga israeliska medier.
De har fått en order från Israels militär, som de senaste veckorna belägrat och bombat norra delarna av Gazaremsan intensivt.
Israel menar att evakueringarna är ett led i att skydda civila under de omfattande operationer och flygräder som genomförs. Men kritiker ser bilderna på de vandrande palestinierna och menar att det som äger rum i själva verket är en massfördrivning i strid med internationell rätt.
Planeras ockupation?
Den rättsliga definitionen av det som pågår beror på sammanhanget som evakueringarna genomförs i. Eftersom den israeliska regeringen aldrig presenterat någon annan långsiktig plan för krigföringen än att utplåna Hamas är det svårt att bedöma det vi nu ser utspela sig i Gaza, säger Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.
– Om planen är att på lång sikt permanent ockupera norra Gaza så är det helt i strid med folkrätten, både ockupationen i sig och att deportera palestinier. Om det är frågan om en mer tillfällig operation så är det svårare att bedöma, då beror det på vad som är militärt nödvändigt, säger han.
Folkrättsprofessorn Jan Kleffner vid Försvarshögskolan är inne på samma resonemang: Israel kan åberopa att evakueringarna sker för att garantera civilas säkerhet, eller det som inom folkrätten kallas tvingande militära skäl, och på så vis tillåtas genomföra tvångsförflyttningarna. Först efteråt – när vi sett om till exempel de civila tillåts återvända går det att säga om Israel begått folkrättsbrott eller inte.
Liknar omtalad plan
Israels militär nekar till anklagelser om att det som händer är ett led i den omtalade plan för norra Gaza som presenterats av en pensionerad israelisk general, där civila ska tvingas ut ur området genom att mat, vatten och andra förnödenheter blockeras – och de som stannar klassas som legitima mål.
Israel har blockerat mat in i norra Gaza sedan den 1 oktober, enligt bland annat människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).
Kleffner bedömer att det verkar som att åtminstone delar av tankesättet från generalernas plan implementerats:
– Nämligen att man säger att om ni inte lämnar ett visst område så riskerar ni utsvältning, förenklat sagt. Det är inte rättsenligt.