Världens äldsta person har dött

NYHETER

Råa ägg, konjak, kakor, sång och dans – och nästan 80 år utan någon man i sitt liv.

Men trots alla dessa huskurer har nu den 117-åriga Emma Morano avlidit. Hon tros ha varit den sista personen i världen som var född på 1800-talet.

Foto: TT
Emma Morano.

Dödsfallet bekräftas av anhöriga, skriver den italienska nyhetsbyrån Ansa. Med födelsedatum den 29 november 1899 tros Morano ha varit äldst i världen och den sista kvarvarande som föddes före 1900-talet.

Hon var bosatt i Verbania vid sjön Lago Maggiore strand i norra Italien, inte långt från Civiasco där hon föddes.

Två världskrig, människor på månen, ett Italien som sett fascistdiktatorn Benito Mussolini komma och avsättas liksom över 90 regeringar som tackat för sig. Och det är ändå bara ett litet uns av allt som hänt under Moranos livstid.

Kastade ut maken

Själv har hon hänfört sitt långa liv till de många ägg hon ätit, minst två råa per dag – något hon började med när hon som 20-åring diagnostiserades med anemi. En annan hemlighet har varit ett dagligt glas konjak – och singelliv.

Moranos enda son dog före ett års ålder och sin våldsamme make kastade hon ut 1938, efter tolv års äktenskap.

– Jag ville inte att någon skulle dominera mig, sade hon i en intervju med tidningen The New York Times 2015 – men tillade att hon blivit flitigt uppvaktad.

Mamma med björkris

Emma Morano har arbetat i fabrik och som kock fram till pensioneringen vid 75 års ålder. I olika intervjuer har hon berättat målande om sina handstickade sjalar, sin svaghet för kakor och lust att sjunga.

Hon var äldst i en syskonskara på åtta. Och de tydligaste minnena handlar om de nära och kära.

– Mina systrar och jag älskade att dansa och vi brukade rymma till danslokalen och då kom vår mamma och letade efter oss med ett björkris, berättade hon för inte länge sedan.

Västeråskvinna uppges född 1899

Emma Moranos titel som äldst har utmanats av bland andra den indiske munken Swami Sivananda. Enligt hans pass är han född den 8 augusti 1896, men de uppgifterna bygger på gamla tempelregister som är svåra att verifiera.

En kvinna i Västerås är enligt folkbokföringen född den 1 juni 1899, men den uppgiften har inte kunnat verifieras. Enligt hennes dotter är kvinnan, som kommer från Turkiet, minst 30 år yngre än sin folkbokförda ålder, har Nyheter24 tidigare rapporterat.