Flynns advokater svara inte på begäran om ryssdokumenten

avEbba Thornéus

Den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynns advokater har inte svarat på senatens begäran om att lämna ut dokument kring utredningen om hans kontakter med Ryssland uppger AP.

Tidigare sa ordförande för underrättelsekommittén, Richard Burr, att Flynn vägrat men de uppgifterna tvingades senaten sedan korrigera.

Det var den 28 april som senatens underrättelseutskott  begärde att den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn och flera andra medarbetare, både i tidigare och nuvarande Trump-administrationen, skulle lämna in dokument som kan knytas till Rysslands-utredningen.

Utredningen ska bland annat ta reda på om Flynn eller andra Trump-medarbetare haft en otillåten kontakt med den ryska regeringen under presidentvalskampanjen och/eller i övergångsperioden efter valet.

Ska vägra lämna ut dokumenten

På torsdagen kom beskedet att Flynn inte kommer att lämna över de dokument som senatens utredare begärt ut.

Beskedet kommer från hans advokat uppger ordföranden för senatens underrättelsekommitté, Richard Burr, till nyhetsbyrån AP.

Burr säger dock att han inte är förvånad över beskedet och att kommittén nu kommer att överväga vad nästa steg blir – om något sådant finns.

Inte fått tag i advokaterna

Strax efteråt korrigerade dock senatens underrättelseutskott uppgifterna från Burr om att Flynn vägrar lämna ut dokumenten och uppger att man inte fått något svar från den tidigare säkerhetsrådgivarens advokater.

Nyhetssajten Politico har tidigare rapporterat att Flynns advokat vägrat att lämna ut dokumenten så vida senaten inte kan garantera Flynn åtalsfrihet.

Advokaten har även sagt att Flynn hade ”en historia att berätta” men att ”ingen förnuftig person skulle gå med på att bli utfrågad av utskottet utan försäkran om att inget orättvist åtal kommer att väckas”.

Fick gå efter 24 dagar

Det var i februari som den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn fick sparken efter att ha ljugit för vicepresident Mike Pence gällande sin kontakt med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kislyak.

Detta efter att den tidigare tillförordnad justitieminister, Sally Yates, informerat Vita huset att Flynn troligtvis ljugit om innehållet i samtalet och att Flynn därmed kunde vara föremål för utpressning av Ryssland, då de visste om att Flynn ljugit för presidenten och vicepresidenten.

Flynn tvingades därefter avgå efter bara 24 dagar på jobbet.

Flynn utreddes när han fick jobbet

På onsdagen kom även uppgifter om att Michael Flynn ska ha informerat Trumps övergångsteam att han var föremål för en federal utredning.

Det ska ha skett flera veckor innan Trump svors in som president uppger två källor för New York Times.

Flynn ska ha gett informationen till Trumps chefsjurist Donald McGahn – samma person som den tidigare tillförordnad justitieminister, Sally Yates, senare berättade för att hon hittat allvarliga uppgifter gällande Flynn.

Justitiedepartementets utredning gällde att Flynn ska ha arbetat som betald lobbyist för Turkiet under presidentvalskampanjen.

Trots det utsågs Flynn till säkerhetsrådgivare och fick därmed tillgång till de flesta av den amerikanske underrättelsetjänstens hemligheter.

ARTIKELN HANDLAR OM