Forskarnas nya metod får cancerceller att utrota sig själva

Foto: Annika af Klercker / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
NYHETER

Forskare i Tel Aviv-universitetet har kommit fram till en ny metod som får cancerceller att förstöra sig själva – och lämnar de friska cellerna oskadda, skriver tidsskriften Illustrerad vetenskap.

En ny metod har upptäckts som får ett stort antal cancerceller att döda sig själva – och lämnar de friska cellerna oskadda i kroppen. Det är forskarna vid Tel Aviv-universitetet i Israel som kommit fram till detta i en ny studie.

I studien transplanterade forskarna in mänskliga cancerceller i möss. De upptäckte att de genom att modifiera tre speciella proteiner i cancercellerna kan förhindra deras okontrollerade delning – och på så sätt göra dem självförstörande. Det visade sig vara en lovande metod, speciellt i kampen mot de snabbväxande cancerformerna, skriver Illustrerad vetenskap.

– Ju snabbare cancerceller förökar sig, desto snabbare utrotas de, säger forskningschefen Malka Cohen-Armon till vetenskapliga tidsskriften Science Daily.

”Metoden öppnar för nya möjligheter”

Hon och kollegorna har testat metoden på en rad olika cancercellkulturer som till exempel bröst- och lungcancer.

Nästa steg är att ta reda på om metoden kan användas på människor.

– Metoden öppnar för nya möjligheter för att utrota snabbväxande och aggressiva cancerformer utan att skada frisk vävnad, säger Malka Cohen-Armon till Science Daily.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tel Aviv