Åklagare: Kevinfallet öppnas igen

Åklagarkammaren har i dag beslutat återuppta förundersökningen om mord i Kevinfallet.

Bröderna Robin och Christian pekades ut som skyldiga men nya uppgifter har väckt frågetecken om hur den nästan 20 år gamla utredningen gick till.

– Det är det första steget mot att de här bröderna kommer att få en upprättelse, säger brödernas advokat Thomas Olsson.

För nästan 20 år sedan hittades fyraårige Kevin död utanför Arvika

Två vänner till Kevin, bröderna Robin och Christian, fem respektive sju år gamla, erkände mordet, men hade enligt en ny granskning pressats hårt med ledande frågor under långa förhör.

Efter att det kommit fram nya uppgifter tas förundersökningen upp igen, uppger åklagarkammaren i Karlstad i ett pressmeddelande.

– Jag har beslutat att återuppta förundersökningen då det i samband med den granskning av ärendet som SVT och DN gjort framkommit uppgifter som jag bedömer vara nya omständigheter som motiverar att förundersökningen återupptas, säger chefsåklagare Niclas Wargren.

Förtegen om de nya uppgifterna

Han vill inte kommentera vilka nya uppgifter som ligger bakom att man tar upp fallet igen.

– Det är dock framför allt andra uppgifter som ligger till grund för mitt beslut att återuppta förundersökningen. Vad det är för uppgifter eller ens vad det är för typ av uppgifter kommer jag inte att kommentera ytterligare i nuläget. Nu råder förundersökningssekretess för att utredningen ska få de bästa möjliga förutsättningar att resultera i ett bra arbete, säger chefsåklagare Niclas Wargren.

Thomas Olsson, båda brödernas advokat, kallar beskedet positivt.

– Det är det första steget mot att de här bröderna kommer att få en upprättelse. Vår målsättning nu är att granskningen ska resultera i att de avförs från utredningen med motiveringen att det inte längre finns några misstankar mot dem, säger han.

”Bröderna har uttryckt stor tillfredsställelse”

I SVT:s och DN:s granskningar har det framkommit frågetecken kring huruvida Robin och Christian verkligen erkände att de bragt Kevin om livet 1998.

– Det tvivlet bekräftas också av vår genomgång av förundersökningen, säger Thomas Olsson.

Advokaten har berättat för bröderna om fallets nya vändning.

– De har uttryckt stor tillfredsställelse över att den här granskningen nu påbörjats på allvar, säger Olsson.

Publisert:

LÄS VIDARE