Misstänks för drunkningsmord i Arboga – åtalas inte

avVictor Stenquist

Foto: Pavel Koubek/TT
En 25-årig man som suttit häktad för drunkningsmordet i Hjälmaren 2015 har släppts. Arkivbild.

På fredag väcks åtal för sommarstugemordet i Arboga – då den 42-åriga kvinnan och en 19-årig man misstänks för mord.

Den 25-årige man som misstänks för drunkningsmordet på kvinnans tidigare make åtalas däremot inte.

– Han kommer inte att åtalas nu eftersom bevisningen inte är så stark så att det räcker till ett åtal, säger kammaråklagare Jessica Wenna till P4 Västmanland.

I slutet av mars släpptes den 25-årige man som misstänkts för mord på Arbogakvinnans make ut ur häktet. Han hade suttit häktad sedan i februari för det misstänkta drunkningsmordet i augusti 2015.

Mannen är svärson till Arbogakvinnan som är häktad både för drunkningsmordet på maken och för det så kallade sommarstugemordet på hennes pappa.

Hävdar sin oskuld

25-åringen har hela tiden hävdat sin oskuld.

Nu uppger kammaråklagare Jessica Wenna att 25-åringen inte kommer att åtalas på fredag, när åtalet mot Arbogakvinnan och 19-åringen förväntas nå Västmanlands tingsrätt.

Bevisningen är inte tillräckligt stark att det räcker till åtal.

– I nuläget är han fortfarande misstänkt och det beror på att vi fortfarande har pågående utredningsåtgärder som vi inte har fått svar på, men misstankegraden är ganska låg beträffande den mannen, säger Jessica Wenna till P4 Västmanland.

Undersökningen fortgår

Däremot pågår fortfarande förundersökningen kring drunkningsmordet och det kan fortfarande dröja flera månader innan alla provsvar och resultat på utredningsåtgärder är sammanställda.

– Det är någonting som kan hända då och då att man i ett läge inte har bevisning mot samtliga inblandade personer, skulle det vara så att bevisningen vid ett senare skede ser annorlunda ut så att det finns skäl att väcka åtal så får man göra det då och ha en separat rättegång mot den personen.

Aftonbladet har sökt åklagarna Johan Fahlander och Jessica Wenna.

ARTIKELN HANDLAR OM