15-åring åtalas för mordförsök på vaktmästare

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Mordförsöket på en vaktmästare i Malmö närmar sig en lösning.

I dag åtalades den 15-årige pojken som suttit häktad i över tre månader för försök till mord.

1 av 5 | Foto: KRISTER HANSSON
Misstänkte 15-åringen under häktningsförhandlingen.

Det var den 8 februari som en vaktmästare fick livshotande skador när någon sköt honom med flera skott. Vaktmästaren befann sig vid en fastighet intill Pildammsparken och ska ha varit ute och saltat när han blev skjuten.

En 15-årig pojke anhölls kort efter dådet på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och har sedan dess suttit häktad.

Nu har åklagaren Åsa Kristensson väckt åtal mot pojken.

Flera boende i området vaknade av att någon sköt. En man som befann sig på sin balkong blev vittne till mordförsöket. Han såg gärningsmannen och offret vid ett hus längre ned på gatan. Han trodde först att det var några som skulle göra inbrott och bestämde sig för att hålla koll på dem. Men plötsligt såg han hur den ene mannen tog fram ett vapen.

– Killen med luva tar farm en pistol och skjuter tre – fyra skott. Jag blir helt till mig och ropar ”Hej!”, säger mannen i förhör.

Vittnet larmade sedan 112 och när polisen kom till platsen visade han var den skjutne låg.

Det var rena turen att vaktmästaren överlevde. Det uppger Nils Ståhl, överläkare på Niva i Lund, till polisen. Den 51-årige mannen hade skjutits i huvudet. Skadan var sådan att en person i normala fall hade avlidit genom förblödning.

– Det är anmärkningsvärt att han inte gjorde det. Det är en enorm tur med tanke på lokalisationen, säger Nils Ståhl när han hörs av polisen.

Sköts i huvudet , ryggen och armarna

Enligt åtalet sköts vaktmästaren i huvudet, ryggen, armen och benet.

– Det är ett flertal skott som träffat, sa kammaråklagare Åsa Kristensson vid häktningsförhandlingen.

Efter skjutningen spärrade polisen av ett stort område vid Roskildevägen. En teknisk undersökning genomfördes och dykare sökte igenom en av dammarna i parken i jakt på vapnet.

Kritisk till häktningstiden

– Min klient förnekar brott. Han har inte med detta att göra, säger försvarsadvokat Sanna Herlin.

Hon är också kritisk till att en 15-årig pojke suttit häktad så länge. Hon hade önskat att det fanns andra alternativ än häktning för unga. 15-åringen mår dåligt, säger Sanna Herlin.

– Det har satt sina spår att vara häktad i tre och en halv månad. Det är klart att det är tufft.

Greps som 14-åring

15-åringen är känd av polisen sedan tidigare. Han har varit misstänkt för rån och övergrepp i rättssak samt stöld. Inget av ärendena ledde till åtal.

Enligt uppgift greps han också som 14-åring tillsammans med en kamrat för en serie inbrott i bilar. Kamraten dömdes för ett av inbrotten.

Aftonbladet har sökt åklagare Åsa Kristensson.

Publicerad:

LÄS VIDARE