Uppgifter: Trump ska träffa Putin på första utlandsresan

avGustaf Tronarp

Nya administrationen vill få till ett möte på Island

WASHINGTON. Donald Trumps första utlandsresa som USA:s president kommer att gå till Island.

Där planerar hans stab att hålla ett möte med Rysslands president Vladimir Putin. Det rapporterar brittiska Sunday Times.

Men den blivande pressekreteraren i Vita huset förnekar uppgifterna.

Foto: AP

På fredag svärs Donald Trump in till det som beskrivs som världens mäktigaste jobb. Bara några veckor efter installationen planerar Trump att göra den första resan utanför landets gränser som president.

Miljardärens kommande administration har uppgett för brittiska myndigheter att färden kommer att gå till Islands huvudstad Reykjavik. Där planerar Trump att träffa Rysslands president Vladimir Putin. Det rapporterar Sunday Times.

Vill likna Reagan

De två presidenterna ska diskutera en begränsning av kärnvapen, enligt tidningen. Regimen i Kreml uppges vara redo att tacka ja till Donald Trumps initiativ.

Orsaken till att träffen förlagts till Reykjavik ska vara att Trump vill efterlikna mötet mellan Ronald Reagan och Michail Gorbatjov, Sovjetunionens sista ledare. De sammanstrålade i staden som ligger halvvägs mellan Moskva och Washington 1986 för att diskutera en minskning av ländernas kärnvapens-arsenaler. Under höstens valrörelse nämnde Donald Trump ofta Reagan som ett exempel på en särskilt framgångsrik president.

Foto: AP
USA:s dåvarande president Ronald Reagan och Sovjetunionens sista ledare Michail Gorbatjov möttes på Island 1986.

Kort efter Sunday Times publicering förnekades uppgifterna av Sean Spicer, blivande pressekreterare i Vita huset.

”Inte sant. Rapporteringen är 100 procent falsk”, skriver han på Twitter.

Oro över MI6-agenter

Sunday Times rapporterar vidare att de brittiska myndigheterna oroas över att USA med Trump som president väntas närma sig Ryssland. Storbritannien har varit drivande i att införa sanktioner för Putins agerande i Syrien och Ukraina. En varmare stämning mellan länderna kan lämna Storbritannien i kylan, enligt tidningen.

Premiärminister Theresa May uppges planera ett besök i Vita huset i februari.

Vid sidan av detta ska den brittiska underrättelsetjänsten MI6 vara bekymrade över risken att känslig information som delas med USA läcker till Ryssland. Sunday Times rapporterar att MI6 krävt CIA på garantier för att identiteten på brittiska agenter i Ryssland skyddas även efter att Donald Trump blivit president.

Påstås ha skadlig information

I takt med att Vita huset rycker närmare har frågorna om de ryska relationerna blivit en allt större belastning för Donald Trump.

I botten finns Rysslands hackerangrepp under valet i syfte att sabotera för Hillary Clinton, och Trumps positiva uttalanden om president Vladimir Putin.

På detta kommer CNN:s avslöjande om rapporten som gör gällande att den ryska regeringen har skadlig information om Donald Trump. Uppgifterna beskrivs som så explosiva att de skulle kunna användas för att utpressa honom. Innehållet i dokumentet är helt overifierat. Men underrättelsemyndigheterna bedömde det ändå som tillräckligt alarmerande för att informera den blivande presidenten.

Donald Trump har upprepade gånger dömt ut rapporten som helt felaktig. Han gör också sitt bästa för att tona ner relationen med Vladimir Putin.

– Antingen kommer vi att komma överens, eller så gör vi inte det. Jag hoppas att vi gör det, men det finns en stor chans att vi inte kommer att göra det, sa han under en presskonferens tidigare i veckan.