Här får kvinnor stanna hemma vid mens

Foto: TT
De har rätt att vara hemma en dag i månaden vid mens.
NYHETER

Kvinnorna i Zambia har rätt att stanna hemma – när de har mens. Men alla är inte lika positiva till den bestämmelsen, skriver BBC.

En dag varje månad kan du som kvinna ta en ”mors dag” i Zambia. Ett system som används av kvinnor som vill ta en dag ledigt för att vila upp sig.

Traditionellt sett finns dagen för att kvinnor som kombinerar ett familjeliv med ett arbetsliv ska få en extradag att vila upp sig, skriver BBC.

Men lagen gäller alla kvinnor – med eller utan barn.

En kvinna som BBC intervjuar, Ndekela Mazimba, berättar att hon tar en dag ledigt i början av hennes mens varje månad, eftersom hon lider av svåra menssmärtor.

Ndekela Mazimba tycker att lagen är bra, eftersom hon vet att många kvinnor lider när de har mens.

Kvinnor som får ta en dag ledigt varje månad behöver inte meddela arbetsgivaren i förväg.

Givetvis råder det delade meningar i landet om det är en bra lag att ha, eftersom vissa arbetsplatser riskerar att bli utan en stor del av de kvinnliga medarbetarna under samma period.

Andra tycker lagen är bra, så som The Zambia Congress of Trade Unions (ZCTU), en paraplyorganisation för arbetare i landet.

En representant för organisationen, Catherine Chinunda, säger att lagen hade kunnat vara tydligare, men att ZCTU gör sitt bästa för att undervisa kvinnor vad lagen handlar om.

– Vi säger till dem att de inte ska vara ute och shoppa eller jobba på andra ställen när du tar din mors dag, utan du ska vara hemma och vila, säger Catherine Chinunda till BBC.

ARTIKELN HANDLAR OM