Nyheter

USA: Trump redo att beslagta röstmaskiner

Av: 

TT

USA:s expresident Donald Trump. Arkivbild.
USA:s expresident Donald Trump. Arkivbild.

NYHETER

Efter valförlusten 2020 hade USA:s tidigare president Donald Trump en presidentorder redo där landets försvarsminister beordrades att beslagta rösträkningsmaskiner.

Ordern blev aldrig undertecknad.

Dokumentet om rösträkningsmaskinerna återfinns i ett omfattande material hos USA:s riksarkiv som Trump krävt ska hemligstämplas, ett krav som Högsta domstolen i veckan nobbade.

”Med omedelbar verkan ska försvarsministern beslagta, samla in, behålla och analysera alla maskiner, utrustning, elektroniskt lagrad information och materialdokument som krävs för lagring” står det i utkastet till presidentordern, rapporterar Politico på fredagen.

Utkastet är skrivet veckor efter republikanen Donald Trumps valnederlag i presidentvalet 2020 mot demokraten Joe Biden. Det blev dock aldrig signerat.

I och med HD:s besked tidigare i veckan får det utskott i representanthuset som utreder händelser den 6 januari förra året då Kapitolium stormades, tillgång till materialet. Sammanlagt rör det sig om mer än 750 dokument som utskottet begärt ut till utredningen.

I dokumenten återfinns också handlingar om flera av de tidigare kända konspirationsteorier som efter valet luftats av Trump och hans förtrogna. Bland andra advokaten Sidney Powell som direkt ifrågasatte valresultatet och spred teorier om att Kuba, Venezuela och andra ”kommunist”-länder kunde ha medverkat i en hackning av valet som tog miljontals röster från Trump.

Expresidenten själv driver fortfarande – helt utan grund – budskapet att han blev ”bestulen” på valvinsten.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från ACO Sun

Köp här

Publisert: