Trafiken till terminal 5 stoppades – igen

Stopp även för Arlanda Express

Arlandas terminal 5 har periodvis varit fullständigt fullsmockad under dagen.

I morse fick varken biltrafik eller Arlanda Express stanna där – på eftermiddagen stängde man till igen.

– Vi har ett ansvar att terminalen är en säker plats att vistas på, säger David Karlsson, presstalesperson på Swedavia.

Efter beslut från flygplatsen stängde polisen bilvägen mot Arlandas terminal 5 vid 04.30 i morse.

Redan vid den tiden var det långa köer och för mycket folk på huvudstadens flygplats, istället fick man promenera från terminal 4.

– Det som vi såg nu under morgonen var att många kommer 4–8 timmar före sin flight, och då är det ingen incheckning som öppnat. Då uppstår en situation där det är fler folk i våra terminaler än det skulle behöva vara, säger David Karlsson vid Swedavias pressjour.

Är det inte ganska naturligt att man tar sig till Arlanda så långt i förväg som man bara kan, med tanke på hur det sett ut?

– Jag tycker definitivt att det är logiskt och förståligt att många är ute i väldigt god tid. Det är resenärer som vill ta ansvar för sin egen resa, och det är naturligtvis något som i grund och botten är bra. Med det sagt så är det ändå viktigt att man har koll med sitt flygbolag så att man är där i den tid som de och vi rekommenderar, och inte är där alldeles för tidigt.

Arlanda på lördagseftermiddagen.
Arlanda på lördagseftermiddagen.

Tågtrafiken stoppades även i morse

På eftermiddagen rapporterade Aftonbladet att Arlanda Express inte stannade vid terminal 5.

Efter ungefär en timme var trafiken igång som vanligt för snabbtåget – men på samma vis hejdades Arlanda Express under morgonen, upplyser David Karlsson.

– Vi har terminalvärdar och personal på plats för att stötta de resenärer som kan behöva hjälp. Det är trots allt så att man har ett ansvar att säkerställa att terminalen i grund och botten är en säker plats att vistas på, att det inte är för mycket folk i terminalerna vid ett givet tillfälle. Då får man bara vidta de åtgärder som är möjliga för att säkerställa det.

Även biltrafiken till terminal 5 stängdes på eftermiddagen av på nytt, men ska enligt Trafikverket vara öppnad igen.

Att man stänger av vägen till terminal 5, och stoppar tågen – är det något ni räknar med att göra då och då, när det är för mycket folk?

– Jag vågar inte svara på det. Det man kan säga är att det är en extraordinär situation på Arlanda just nu, och det kommer vara en extraordinär situation under den här sommaren, säger David Karlsson, pressinformatör på Swedavia.

TT har citerat en användare på sociala medier som drabbades av lördagsmorgonens kaos: ”Vilken cirkus.. Köer till köerna för att köa. NOLL organisation. NOLL information”.

Enligt David Karlsson har köerna har varit som längst till incheckningsdiskarna, men även till säkerhetskontrollerna, som varit det återkommande problemet under våren.

– Det har varit lite olika. Bitvis har det varit köer på uppemot en timme, vilket är alldeles för långt. Men det har också under långa perioder varit normala köer på 10 – 20 minuter.

Rekommendationen till resenärer

Enligt David Karlsson beror köerna fortsättningsvis på att det är fler som reser nu än tidigare och på en för liten personalstyrka på flygplatsen.

– Det har varit nästintill omöjligt att rekrytera den personal som skulle behövas för att bemöta resenärsutvecklingen vi har.

Swedavia rekommenderar resenärer att vara på plats på flygplatsen när incheckningen öppnar, inte sex till åtta timmar innan.

– Jag tror att man aldrig kan garantera att alla ska hinna med sitt flyg, men är man ute i god tid då incheckningen öppnar ska man ha alla förutsättningar för att komma iväg precis som vanligt, säger Karlsson.

Har du drabbats av kaoset? Står du mitt i köerna för att få köa på Arlanda? Chatta med oss och dela med dig av läget!

 • Aleksandra Wojcik
  11 juni 202211.14

  Nu har det blivit dags att stänga chatten för den här gången. Tusen tack för alla inlägg! Hoppas att era resor flyter på så smidigt som det bara går! :)

 • 11 juni 202211.00

  Sprid inte falsk information.

  Det går INTE att se någon väntetid när den överstiger 45 minuter.

  Martin Brzezinka
 • 11 juni 202210.55

  Svedavia må få underkänt, men alla ni som bara tar för givet, först en Pandemi som lamslog nästan allt flyg, till att plötsligt vips en väldig massa som minsann vill ”ta igen” uteblivna stackars resor. Inte undra på att det blir en svår uppgift. Lägg därtill ekonomiska aspekter på personal etc, de pengarna kanske inte går att trolla fram bara efter dessa tuffa år. Under dessa två pandemiår kan vi dessutom lägga till att vi blivit rejält många fler vuxna flygsugna också….the show must go on

  Anton
 • 11 juni 202210.55

  Många har inte träffat nära och kära på flera år kanske pga pandemin och kan bara åka på sommaren kanske.

  Anna
 • 11 juni 202210.54

  Varför gnäller alla om Arlandaköer?

  Var glad istället att ni har råd att flyga iväg och ha möjlighet att ta semester! Inte alla som har råd/ möjlighet med semester i dessa dyra tider.

  Fattiglappen
Publisert: