Åkesson (SD) om utsatta områden: ”Mentalt i en annan del av världen”

Uppdaterad 2022-05-09 | Publicerad 2022-05-08

Partiledardebatten började med heta ordväxlingar om integration – och slutade i ett rasistbråk som programledarna fick avbryta.

Problemet stavas invandring, enligt Jimmie Åkesson (SD).

– Ren och skär rasism, säger Annie Lööf (C).

Första ämnet i partiledardebatten i SVT Agenda var integration. Det började med en duell mellan Märta Stenevi (MP) och Jimmie Åkesson (SD).

Det blev en rejäl kontrast.

– Vi har ett jättejobb att göra med att krossa gängen. Men vi måste börja från början, med skola, förskola och socialtjänst, säger Märta Stenevi.

Sverigedemokraterna har skärpt tonen efter upploppen under påskhelgen. Partiet har bland annat föreslagit att ”asocialitet” ska kunna leda till utvisning.

– Det här är kulturellt belastade områden, mentalt är de i en annan del av världen, säger Åkesson.

– Ni vill kunna utvisa hela familjen om en person har begått brott. Man blir hela tiden misstänkliggjord, svarar Stenevi.

”Ren och skär rasism”

Det handlar inte om att utvisa oskyldiga barn utan att tvinga fram föräldraansvar, menade Åkesson.

– För mig är det självklart att tröskeln höjs avsevärt om du vet att hela din familj kan bli av med sitt uppehållstillstånd om du kastar sten mot polisen.

Debatten blev allt mer infekterad. Annie Lööf instämde i Stenevis kritik.

– Det här är ren och skär rasism, säger Annie Lööf om SD:s förslag, bland annat om gryningsräder i utsatta områden för att hitta personer som befinner sig i landet illegalt.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Centerns Annie Lööf rök ihop om invandringen.
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Centerns Annie Lööf rök ihop om invandringen.

Jimmie Åkesson gillade inte vad han hörde.

– Jag är så fruktansvärt trött på det här. Har vi inte passerat det här stadiet? Det låter så 2010 där all kritik mot invandring och alla tuffa åtgärder mot personer som inte vill vara en del av samhället kallas ”ren och skär rasism”. Det finns ingen rasism i det överhuvudtaget, säger Åkesson.

Till slut fick programledaren Camilla Kvartoft kliva in i munhuggandet.

– Nu får det räcka, nu får vi gå vidare.

Kristersson: ”Låter som Löfven”

I debatten lyfte både Nooshi Dadgostar (V) och Magdalena Andersson (S) behovet av att kombinera repressiva åtgärder med sociala insatser.

– Våldet blir grövre och kryper ner i åldrarna, det är oerhört bekymmersamt, säger Andersson.

Den retoriken påminde om föregångaren Löfven, tyckte Ulf Kristersson (M). Han lade sedan skulden på regeringens ”stora integrationsmisslyckande.”

– Upploppen bestod säkert av och annan vilsekommen ligist. Men också av gängkriminella som ville döda polisen, säger Kristersson.

LÄS VIDARE