Ungern vägrar ryskt oljeförbud: ”Som att släppa en atombomb”

EU vill stoppa all import av rysk olja.

Ungern är ett av flera länder som varnar för att beslutet kan få katastrofala följder.

Förbudet skulle vara ”som att släppa en atombomb över landets ekonomi” enligt premiärministern Viktor Orbán.

EU-länderna försöker desperat att enas om ett nytt sanktionspaket mot Ryssland – det sjätte i ordningen. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill att all import av rysk olja stoppas redan i år. För flera av EU:s länder skulle ett sådant förbud slå hårt mot ekonomin.

Ungefär 25 procent av EU:s olja kommer från Ryssland enligt The Guardian. För länder som Ungern och Slovakien är siffran betydligt högre. Länderna är nästan helt beroende av den ryska oljan.

Viktor Orbán, premiärminister i Ungern.
Viktor Orbán, premiärminister i Ungern.

”Som att släppa en atombomb”

Ungerns premiärministern Viktor Orbán har tidigare gått ut och sagt att EU:s förslag att stoppa import av rysk olja skulle vara ”som att släppa en atombomb över landets ekonomi”.

När EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skulle besöka premiärministern för att försöka lösa upp lite knutar upprepades budskapet.

– Vi gjorde framsteg, men mer arbete krävs, sa hon efter mötet.

På grund av protesterna har sanktionerna fått göras om. För att alla ska känna sig nöjda är det senaste förslaget att Ungern, Tjeckien och Slovakien inte behöver fasa ut den ryska oljan det här året. Istället får länderna till 2024 på sig att hitta alternativa lösningar.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Länder sätter sig på tvären

Och kompromisserna slutar inte där.

Ursula von der Leyen ville även förbjuda EU-fartyg från att frakta rysk olja. Grekland, Cypern och Malta protesterade alla mot förslaget och nu lär förbudet inte vara med alls i sanktionerna.

Det är ännu inte klart när de nya sanktionerna kan presenteras. Samtliga länder måste vara överens innan ett beslut kan tas.

Representanter för samtliga EU-länder ska träffas igen på onsdag för att göra ett nytt försök att enas om nya sanktioner.

Publisert:

LÄS VIDARE