EU och Iran förhandlar på nytt om kärnavtalet

Av:  TT TT-AFP

EU:s utrikeschef Josep Borrell. Arkivbild.
EU:s utrikeschef Josep Borrell. Arkivbild.

Ett nytt kärnenergiavtal mellan EU och Iran är åter inom räckhåll. Det säger Brysseltoppen Josep Borrell efter samtal i Teheran.

I veckan har en delegation från EU under ledning av sändebudet Enrique Mora besökt Iran för samtal om en väg framåt för kärnenergiavtalet. Enligt unionens utrikeschef Josep Borrell gick samtalen ”bättre än förväntat”.

– Förhandlingarna hade strandat och nu har de återupptagits. Det finns en vision om att nå en överenskommelse, säger han till ett pressuppbåd i samband med G7-mötet i Weissenhaus i norra Tyskland.

Mora höll under sin två dagar långa visit möten med Irans chefsförhandlare Ali Bagheri. Parallellt med detta mötte Qatars emir, shejk Tamim bin Hamad Al Thani, Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei i syfte att föra processen framåt.

Möttes i Wien

Det tidigare avtalet slöts 2015 mellan USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland, Kina och Iran. Det innebar att Irans möjligheter att anrika uran begränsades i utbyte mot att ekonomiska sanktioner mot landet lyftes.

USA:s expresident Donald Trump rev 2018 upp avtalet och återinförde hårda sanktioner. Sedan dess har Iran flera gånger gjort avsteg från avtalet, men efter Trumps avgång har utsikterna för ett nytt avtal ljusnat.

Tidigare i år möttes Iran, Frankrike, Storbritannien, Kina, Tyskland och Ryssland i Wien för att försöka träffa ett nytt avtal, men förhandlingarna gick i stå.

Tillräckligt positivt

En av nyckelfrågorna är Irans krav på att islamistiska Revolutionsgardet ska plockas bort från USA:s lista över terrororganisationer.

Borrell underströk på fredagen att denna punkt har inneburit svårigheter i de senaste samtalsrundorna mellan parterna och att Moras budskap till regimen var att det ”inte kunde fortsätta på det här viset”.

– Svaret vi fick var tillräckligt positivt. Sådana här saker löser sig inte över en natt, säger Borrell.

Publisert: