Finland vill ansöka om Natomedlemskap

Finland måste snarast ansöka om ett medlemskap i Nato.

Det meddelar Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin i ett pressmeddelande.

”Ett medlemskap i Nato skulle stärka Finlands säkerhet”, skriver de vidare.

Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin anser att Finland snarast måste ansöka om ett medlemskap i Nato.

”Ett medlemskap i Nato skulle stärka Finlands säkerhet. Som medlem i Nato skulle Finland stärka hela försvarsalliansen. Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato”, skriver Niinistö och Marin i ett gemensamt pressmeddelande.

Vidare skriver de att de nationella åtgärder som ännu krävs för att fatta detta beslut ska vidtas skyndsamt under de närmaste dagarna.

De skriver också att en viktig debatt om Nato förts under våren.

”Tid har behövts för att formulera en nationell ståndpunkt, både i riksdagen och i samhället överlag. Tid har behövts för nära internationella kontakter med såväl Nato och dess medlemsstater som med Sverige. Vi har velat ge debatten det utrymme den kräver.”

PLUS: 15 ord: Så kan de strunta i avtalet

Slutgiltigt finskt besked på lördag

På lördag ska de finländska Socialdemokraterna meddela sin inställning i frågan. Vid det laget väntas alla finska partier ha gjort detsamma. Då kommer landets riksdag meddela sin ståndpunkt.

Det slutliga beslutet om att ansöka om Natomedlemskap fattas på söndag, enligt uppgifter till TT.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) säger att Finland är hjärtligt välkommet i Nato.

”Danmark kommer givetvis hjärtligt välkomna Finland i Nato. Danmark kommer att göra allt för en snabb ansökningsprocess efter den formella ansökan”, skriver Mette Frederiksen på Twitter.

Även från norskt håll välkomnas beskedet. Høyreledaren Erna Solberg säger att ett finländskt Natomedlemskap stärker alliansen.

– Det är uppenbart att Rysslands brutala invasion av Ukraina är den direkta orsaken till att Finland nu vill bli medlem i Nato. Att Nato nu utvidgas österut beror därför på Rysslands egna handlingar, säger Erna Solberg, enligt NTB.

Sverige skickar ansökan på måndag

På söndag väntas även Sveriges regering lämna sitt besked om Nato.

Enligt uppgifter till Expressen kommer Sverige också ansöka om ett medlemskap i försvarsalliansen och det redan på måndag.

Då ska regeringen hålla ett extra sammanträde för att fatta det formella beslutet.

Direkt därefter kommer en ansökan skickas in om inget oförutsett inträffar, enligt tidningen.

Publisert:

LÄS VIDARE