Skolans satsning: Gratis mensskydd

Uppdaterad 2021-09-21 | Publicerad 2021-08-27

Emelie Sundström, skolvärd, och Tobias Ejdeholm, rektor, hoppas kunna normalisera mens.

Med ett knapptryck kommer en tampong ut ur de röda automaterna. Det är en av Praktiska gymnasiet i Karlstads satsningar inför höstterminen.

– Det är eleverna själva som tagit initiativet, säger rektor Tobias Ejdeholm.

Inför skolstarten har Praktiska gymnasiet i Karlstad valt att satsa på två nya initiativ: frukost och fria mensskydd. Det senare kom till genom att elever själva tipsade företaget Redlocker, rapporterar Värmlands Folkblad.

– Då kontaktade Redlocker mig. Jag tog en diskussion med vårt elevhälsoteam och de var positiva, säger Tobias Ejdeholm, rektor, till Aftonbladet.

Redlocker startade som ett UF-företag 2018 och tillhandahåller mensskyddsautomater som kan installeras på arbetsplatser och i skolor. Praktiska gymnasiet har tidigare erbjudit gratis skydd till sina elever – men bara genom kaféet och hos skolsköterskan.

– Men då måste man be om det, och då blir det ju ett hinder. Med automaterna kan vi komma ifrån det. Man bara tar när man behöver.

”Normalisera och inspirera”

– På skolan har vi bara praktiska yrkesprogram och många av programmen är traditionellt sett mansdominerade. Så det här sänder signaler till både killar och tjejer att alla är välkomna. Jag hoppas att vi kan normalisera och, i den bästa av världar, inspirera andra, säger Tobias Ejdeholm.

På skolan finns det nu tre automater. Vid ett knapptryck kommer det ut en tampong, och den röda automaten låser sig därefter i fyra minuter innan det går att göra en ny utmatning.