”Hela Sverige skramlar” drog in 63,6 miljoner

Svenskarna öppnade plånboken rejält under välgörenhetsgalan ”Hela Sverige skramlar för Ukraina”.

På drygt två och en halv timme samlades 63,6 miljoner in till krigets offer.

– Tack Sverige för ert stöd och er hjälp, sa den 17-åriga ukrainska artisten Maria Sur till publiken.

Minuter innan galan skulle började briserade nyheten om att en massgrav upptäckts i ett område utanför Kiev som återtagits från rysk militär.

Tragedin har blivit påtaglig och skulden vilar tungt på en mans axlar, ”skitstöveln” Putin, konstaterade ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus.

Han inledde galan i Avicii Arena med ett tal.

– Jag förstår dem som slåss för frihet med livet som insats i Ukraina. Vi måste till varje pris stötta dem. Det gör vi genom att välkomna deras landsmän och anförvanter. Den här kvällen handlar om att visa medlidande och stödja Ukraina i kampen för dess existens, uppmanade Björn Ulvaeus.

Maria Sur uppträder på galan.
Maria Sur uppträder på galan.

Hårt tryck på Swish

Många ville hjälpa till och skänka en slant. Intresset var så stort att appen Swish hade svårigheter att hantera trycket.

”Ingen kan göra allt men alla kan göra något, hjälp Ukraina, hjälp Ukrainas folk” var en genomgående paroll.

Galan leddes av Emma Molin och Fredrik Skavlan. Under kvällen uppträdde ett pärlband av artister, däribland Amason, Benjamin Ingrosso och melodifestivalvinnaren Cornelia Jakobs.

Men högst blev temperaturen efter att 17-åriga ukrainska artisten Maria Sur intagit scenen. Hon har flytt till Sverige med sin mamma. Hennes pappa är kvar i krigets Ukraina. Publiken hyllade henne med en stående ovation.

– Jag vill säga att jag är en ukrainsk tjej och det är jag stolt över. Tack Sverige för ert stöd och er hjälp, sa hon till publiken.

Fredrik Skavlan och Emma Molin ledde galan.
Fredrik Skavlan och Emma Molin ledde galan.

Pengar till flera organisationer

Musikinslagen varvades med inspelade appeller – med bland annat förbundskapten Janne Andersson och skådespelaren Noomi Rapace.

Vid galans slut hade hade drygt 63,6 miljoner samlats in, pengar som kommer gå till organisationerna Röda Korset, Proliska, UN Women Sweden, Fight for Right, Civil Rights Defenders och The Media Initiative for Human Rights.

Publisert:

LÄS VIDARE