Putins kompis italienska lyxvilla satt i brand

Uppdaterad 2022-04-07 | Publicerad 2022-04-06

Vladimir Solovjovs lyxhus hade redan beslagtagits – men nu kommer nästa bakslag.

I gryningen slog okända gärningsmän till och tände eld på villan vid Comosjön.

En tydlig markering mot mannen som kallas Putins främsta propagandist, enligt borgmästaren.

Tidigt i morse slängde okända gärningsmän brinnande bildäck mot en av tre villor det Putinvänliga tv-ankaret Vladimir Solovjov köpt vid Comosjön.

Ett annat hus ska också ha målats med orden ”mördare” och ”inget krig” medan röd färg hällts ut i poolen.

Branden släcktes snabbt och ingen har heller kommit till skada då huset stått tomt sedan de italienska myndigheterna tog det i beslag.

Vladimir Solovjov.
Vladimir Solovjov.

”Betalade galet mycket skatt”

Den 58-åriga oligarken och tv-profilen var en av de första i Europa som fick ekonomiska sanktioner efter den ryska invasionen av Ukraina och blev då av med fastigheterna som uppgår till ett värde av motsvarande 80 miljoner kronor.

– Jag köpte dem och betalade galet mycket skatt, jag har gjort allt. Plötsligt bestämmer någon att jag, en journalist, nu finns med på en sanktionslista och genast tar de min egendom, sa Solovjov i början av mars medan han läste upp kvällsnyheterna i sitt tv-program.

Huset vid Comosjön.
Huset vid Comosjön.

Inte populär i Italien

Comos borgmästare Michele Spaggiari har varit delaktig i jakten på de ryska fastighetsägarna, som genom bostadsköpen skaffat sig europeiska pass. Han säger att brandattentatet kan tolkas som en ”demonstrativ handling”.

– Fram till för en månad sedan visste de flesta av mina medborgare inte vem han var eller hur nära han står Vladimir Putin. Han har inte varit här sedan förra sommaren, men i Italien är han inte en populär person, säger han, enligt Corriere Della Sera.

LÄS VIDARE