Statsministerns svar: ”Även vi som vill göra rätt kan råka ut för oseriösa”

En lokalvårdare som befann sig illegalt i Sverige greps hemma hos statsminister Magdalena Andersson.

Kvinnan var anställd hos ett företag som anlitats för att städa hos statsministern – men hon var också efterlyst med anledning av ett avvisningsbeslut.

”Även vi som vill göra rätt kan råka ut för oseriösa aktörer”, skriver Magdalena Andersson (S) i ett sms till Aftonbladet.

Eftermiddagen den 21 december larmades polisen till statsminister Magdalena Anderssons bostad i Nacka. Ett inbrottslarm hade utlösts av misstag av en städfirma, skriver Expressen.

På plats frihetsberövades en kvinna i 25-årsåldern från Nicaragua. Hon arbetade på en städfirma och ska sedan våren 2020 ha befunnit sig i Sverige illegalt, och sedan i höstas har kvinnan varit efterlyst, skriver tidningen.

– Det har kommit in som ett pågående inbrott där. Sedan har man kontrollerat en person och då har det visat sig att personen har ett avvisningsbeslut. Då har det överlämnats till Migrationsverket för vidare handläggning, säger Tommy Kalenius, stationsbefäl vid polisen i Nacka, till Expressen.

Statsminister Magdalena Andersson (S).
Statsminister Magdalena Andersson (S).

Statsministerns svar: ”Får gå till botten med det här”

Statsministern väljer nu att kommentera händelsen. I ett sms till Aftonbladet skriver hon att hon avslutat kontakten med städfirman och att ansvariga myndigheter nu får gå till botten med det hela.

”Jag förutsätter nu att ansvariga myndigheter går till botten med det här och kartlägger vad som hänt. I övrigt kommenterar jag aldrig mig säkerhetssituation.”, skriver Magdalena Andersson (S).

Avslutningsvis kommenterar hon det hela på följande vis:

”Slutligen visar detta på precis de problem som jag länge har pekat på. Som många andra svenskar är jag noggrann med att det ska vara ordning och reda på de tjänster jag köper.

Men att även vi som vill göra rätt kan råka ut för oseriösa aktörer och det visar att vi måste fortsätta genomföra ännu fler politiska åtgärder för att bekämpa olika former av fusk.”

Andersson säger att det nu är upp till ansvariga myndigheter att gå till botten med det som hänt.
Andersson säger att det nu är upp till ansvariga myndigheter att gå till botten med det som hänt.

Statsvetare: Lucka som har blottats

Händelsen har lett till flera reaktioner.

– Det kunde ju ha varit att någon under städningens täckmantel skulle ge sig in i statsministerns bostad för att göra sabotage, säger statsvetaren Marja Lemne som har tidigare jobbat i regeringskansliet.

Hon anser att ansvaret inte ligger på Magdalena Andersson, utan snarare på företaget som inte haft koll på sina anställda – men även på regeringskansliet.

– Ansvaret måste ju sträcka sig längre än när man går in i porten. Det blir en lucka som har blottats nu, som man förmodligen gör någonting åt, säger hon.

Aftonbladet har sökt regeringskansliets presstjänst.

Publisert:

LÄS VIDARE