Kritiserad av Trump – vann primärval i Georgia

TT-AP

Publicerad 2022-05-25

Sittande guvernören Brian Kemp i Georgia har kritiserats öppet av tidigare president Donald Trump. Ändå fick han överraskande stort stöd av de republikanska väljarna i primärvalet i delstaten och tog hem 77 procent av rösterna.

Det är upplagt för ett nytt valdrama i Georgia i höst, när sittande guvernören Brian Kemp möter demokraten Stacey Abrams i guvernörsvalet.

Kemp ställdes i partiets primärval mot den tidigare senatorn David Perdue, som hade expresidentens Donald Trumps stöd. Trump har varit öppet kritiskt mot Kemp, som vägrat ställa upp på Trumps grundlösa påståenden om valfusk. Men expresidentens grepp om republikanska väljare i delstaten var uppenbarligen inte så pass stort att de valde att ge Perdue stöd.

Det var i sig väntat att Kemp skulle vinna, men marginalen var överväldigande. Kemp vann med 77,3 procent av rösterna mot Perdues 22,4 procent.

Stacey Abrams som utsetts till Demokraternas kandidat är en stigande stjärna i partiet och i höst gör alltså hon och Brian Kemp upp om guvernörsposten – igen.

Abrams förlorade guvernörsvalet knappt mot Kemp i det förra 2018, men Georgia – som tidigare har varit ett republikanskt fäste – har rört sig i demokratisk riktning de senaste åren. Biden var den förste demokraten att vinna presidentvalet i Georgia sedan 1992.

Pressades ändra resultat

Inte heller Trumps kandidat till riksåklagare i delstaten, John Gordon, lyckades säkra stödet. I stället vann Chris Carr.

Ännu ett nederlag mötte Trump när Georgias delstatsminister, republikanen Brad Raffensperger som siktar på omval, vann över tre andra republikanska kandidater.

Raffensperger har kritiserats av Trump, och de tre andra republikanska kandidaterna, för hur han hanterade valet 2020. I ett uppmärksammat telefonsamtal efter presidentvalet pressade Trump honom att ”hitta” tillräckligt många röster för att omkullkasta president Joe Bidens seger i delstaten – vilket Raffensperger vägrade.

– I dag har jag funnit att varje Georgiabo vill ha trygga och säkra val med rätt balans av tillgänglighet och säkerhet. Det är vad Georgia har röstat för i dag, säger Raffensperger till reportrar.

Framgångar för Trumpkandidater

Några Trumpallierade republikaner i Georgia säkrade däremot sin kandidatur till höstens val.

Herschel Walker, som fått Trumps stöd och kandiderar till senaten, dominerade över de andra republikanska kandidaterna i valet – trots sitt bagage. Walker anklagas av sin exfru för att ha hotat henne och riktat en pistol mot hennes huvud. Han har även ljugit om sitt arbete och om hur stor hans verksamhet var för att få lån under coronapandemin.

Den kontroversiella och skandalomsusade republikanen Marjorie Taylor Greene som sitter i representanthuset och som utretts för att ha uppmanat till våld under stormningen av Kapitolium tog enkelt hem sin kandidatur i delstaten med runt 70 procent av rösterna.

Primärval hölls även i Alabama, Arkansas, Minnesota och Texas under tisdagen.