Fotografen från Azovstal: "Tack för allt stöd"

Av:  TT-AP

Dmytro ”Orest” Kozatskyjs fotografier från det belägrade stålverket Azovstal blev ett vapen mot Rysslands brutala angreppsarmé: Professionella foton, snapshots och mobilkamerakort från livet som fortgår trots förstörelsen.

Nu har fotografen själv hamnat i rysk fångenskap.

I närmare tre månader har Azovstal varit belägrat, beskjutet innan soldaterna till sist nu tvingats kapitulera. En av dem var Dmytro Kozatskyj med smeknamnet Orest, som också bar med sig sin kamera.

Hans fotografier från stålverket är en berättelse fylld av fasa och stolthet och har spritts runt världen. Nu har fotograf Orest själv hamnat i rysk fångenskap, meddelar han via Twitter.

”Det var det. Tack för skyddet, Azovstal. Platsen för min död och mitt liv”, skriver han enligt Sky News.

Under belägringen av stålverket har Kozatskyj tagit ett stort antal bilder på sårade kamrater. I ett separat inlägg länkar den ukrainske soldaten till bilderna han tagit:

”Förresten, medan jag är i fångenskap lämnar jag bilderna till er i högsta kvalitet, skicka dem till alla journalistiska priser och fototävlingar, om jag vinner något vore det väldigt trevligt efter frisläppandet. Tack för allt stöd. Vi ses.”

Publisert: