Uppgifter: Kusinen skrattade i förhör

”Ni kommer aldrig åt oss”

Uppdaterad 2022-05-24 | Publicerad 2022-05-23

Den 14-åriga flickan misstänks ha hedersmördats av sin familj.

Enligt Aftonbladets källor ska mamman dagarna innan flickan hittades död fått veta att dottern varit i en grupp där flickor och pojkar ingick – något hon inte ska ha uppskattat.

I inledande förhör ska flickans kusin ha skrattat och sagt:

– Ni kommer aldrig åt oss.

Det misstänkta hedersmordet på den 14-åriga flickan såg först ut att avfärdas som ett självmord.

När polis och ambulans kom till hennes hem i Nacka, torsdagseftermiddagen den 19 maj, var det hela först larmat som just det – ett självmord.

Flickans familj hade då själva ringt in till SOS och sagt att de hittat flickan död. När patrullen kom till platsen var dock flickan inte i det rum där familjen sagt att hon hittats död, utan låg livlös i ett annat rum. Hon fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda.

Familjens bostad i Nacka, där den 14-åriga flickan hittades livlös, är avspärrad.
Familjens bostad i Nacka, där den 14-åriga flickan hittades livlös, är avspärrad.

Skolan kände oro

Efter bara något dygn började man misstänka att det hela istället kan handla om ett mord, maskerat som ett självmord.

Enligt Aftonbladets källor berodde den ändrade rubriceringen på flera orsaker. Dels att det familjen uppgav i förhör inte riktigt stämde med fynd på platsen, dels att tillhörigheter från flickan gömts undan, och dels för att skolan där flickan gick i sjunde klass, hade känt en oro för henne.

Under måndagen samma vecka hade den 14-åriga flickan och hennes mamma ett möte med skolan. Där framkom det att flickan ingått i en grupp i skolan bestående av både pojkar och flickor. Mamman ska då på mötet blivit märkbart irriterad och börjat prata på sitt hemspråk med dottern.

Sjukanmäldes

På tisdagen sjukanmäldes flickan och på onsdagen var det studiedag. Hon kom heller inte till skolan på torsdagen, enligt källor till Aftonbladet.

Samma eftermiddag hittades hon död.

Flickans mamma, storebror och en manlig kusin är begärda häktade misstänkta för mordet. Enligt Aftonbladets uppgifter ska flickans kusin vid ett inledande förhör med polisen ha skrattat åt anklagelserna om mord.

– Vad ska ni göra? Ni kommer aldrig åt oss, sa han då enligt källor.

Kusinen ska sedan ha uppträtt mer sansat, när advokaten närvarat.

Flickan, hennes mamma och två bröder kom till Sverige 2019. Pappan blev kvar i hemlandet.

Flickan gick i vid tiden för sin död i sjunde klass i en skola i Nacka och hon och hennes familj bodde i en lägenhet i samma kommun.

Polis på plats i Nacka på torsdagen.
Polis på plats i Nacka på torsdagen.

”Hon var så stolt över dottern”

Personer som känner familjen kan inte förstå det som misstänks ha hänt den unga flickan.

En bekant till familjen säger att hon fick en chock när hon fick höra om misstankarna. Hon säger att mamman, som kom till Sverige för tre år sedan, kämpade med att lära sig språket med förhoppning att senare kunna få jobb i ett restaurangkök. Sin dotter skröt hon ofta om.

– Hon var stolt över att dottern var så duktig i skolan. Jag upplevde flickan som framåt och social, och jag upplevde även deras relation som väldigt fin och kärleksfull. Jag märkte ingenting som tydde på att mamman skulle vara styrd av hedersnormer.

Imorgon, tisdag, hålls häktningsförhandlingarna mot flickans tre familjemedlemmar.

I flickans skola vajade idag flaggorna på halv stång.

LÄS VIDARE