Gränspolis på häst piskar med tyglar mot migranter: ”Fruktansvärt”

Skakande bilder visar hur amerikansk gränspolis på häst piskar med tyglar mot migranter.

Agerandet har väckt starka reaktioner och nu ska händelsen utredas.

– Människor ska aldrig bli behandlade på det sättet och jag är djupt bestört över detta, säger Kamala Harris, USA:s vice president.

Över 10 000 migranter, de flesta från Haiti, har i helgen korsat gränsen mellan Mexiko och USA för att ta sig till lägret i Del Rio, Texas. Videor tagna av Al Jazeera och Reuters visar hur gränspoliser rider på hästar när de konfronterar migranterna längs vattenbrynet, rapporterar CNN.

Poliserna tycks piska med tyglarna mot migranterna. Vid ett tillfälle rider en av dem så nära att en migrant faller tillbaka ner i vattnet. Agerandet har lett till stora reaktioner och händelsen ska nu utredas.

Migranter prejas ner av gränspoliser på häst.
Migranter prejas ner av gränspoliser på häst.

Kamala Harris, USA:s vice president, fördömer händelsen och kallar det fruktansvärt.

– Jag stöttar en grundlig utredning av vad som exakt har hänt. Människor ska aldrig bli behandlade på det sättet och jag är djupt bestört över detta, sa hon under tisdagen.

Harris uppgav även att hon skulle tala med USA:s minister för inrikes säkerhet, Alejandro Mayorkas om situationen.

USA:S vicepresident Kamala Harris.
USA:S vicepresident Kamala Harris.

”Misshandel av en migrant är oacceptabelt”

Alejandro Mayorkas säger till CNN att departementet är bedrövade över det som hänt.

– All misshandel av en migrant är oacceptabelt och i strid med gränspolisens riktlinjer, utbildning och vårt departements värderingar. Vi har inrättat en utredning och allmänheten behöver och förtjänar dess resultat, säger han.

På filmerna syns hur ryttarna rider kring grupper av migranter och barn som duckar för att inte bli träffade. Alejandro Mayorkas försvarar att ridande poliser används vid gränsen och menar att de långa tyglarna används för att kontrollera hästarna, men han fördömer det inträffade.

– Man kan inte beväpna sig med en häst för att aggressivt attackera ett barn. Det är oacceptabelt. Det är inte enligt våra riktlinjer och vår utbildning. Jag ska låta utredningen ha sin gång. Men det jag såg på bilderna drabbade mig enormt. Det trotsar alla värderingar som vi vill inbjuda i vårt folk, säger han.

Händelsen ska utredas.
Händelsen ska utredas.

USA flyger tillbaka migranter

Han kallar situationen längs gränsen för ”hjärtskärande” och ”en enorm utmaning” samt att man arbetar för att förflytta migranter till platser med säkrare förhållanden än under det tillfälliga läger som bildats under bron i Del Rio. Flera flygplan chartrade av amerikanska myndigheter har flugit tillbaka migranter. Andra har valt att vända tillbaka, men mot Mexikos gränsstäder.

Antalet migranter från Haiti har ökat de senaste månaderna efter att dess president Jovenel Moïse mördats och att landet drabbades av en kraftig jordbävning i somras.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN