Expert: ”Ryska val är som en marionetteater”

Oppositionen är krossad och förbjuden att kandidera. Valarbetare uppmanas leverera förfalskade valsiffror. Dubbelgångare förvirrar väljarna.

Det ryska valet är riggat för Putins stödtrupper i parlamentet:

– Våra val är som en marionetteater, säger sociologen Vladislav Inozemtsev till BBC.

Efter en vår då oppositionsledaren Alexej Navalnyj återvänt, publicerat den avslöjande filmen "Putins slott", som över 100 miljoner såg, och sedan kastats i fängelse går Ryssland till parlamentsval 17-19 september.

Den politiska repressionen har hårdnat. 11 000 ryssar anhölls och många misshandlades brutalt när de demonstrerade för Navalnyj tidigare i år, allt fler oppositionella har flytt utomlands sedan Navalnyjs organisationer extremiststämplats, oberoende media som Meduza, Dozjd och VTimes har klassats som "utländska agenter".

Ett dussin partier, från kommunister till nationalister, får ställa upp i valet. Men bara för att de är lojala stödtrupper åt Enade Ryssland, president Vladimir Putins maktparti i duman. Politiker som kan ställa till problem i parlamentet stoppas.

Sedan konstitutionen skrevs om förra året kan Putin fortsätta som president till 2036. Men han behöver maktpartiet Enade Ryssland som stöd i duman.
Sedan konstitutionen skrevs om förra året kan Putin fortsätta som president till 2036. Men han behöver maktpartiet Enade Ryssland som stöd i duman.

”Kriminella hejdas från att kandidera - inga andra”

Kremls svar på varför hundratals politiker hindrats att ställa upp i valet är nästan alltid detsamma: kriminalitet.

– Vi pratar om några få personer. De tas inte bort från valsedlarna av politiska skäl, utan för att det pågår utredningar om kriminalitet mot dem, säger Andrej Klimov, företrädare för Enade Ryssland, till BBC.

Sedan konstitutionen skrevs om förra året kan Putin fortsätta som president till 2036. Men han behöver maktpartiet Enade Ryssland som stöd i duman.

Eftersom Putins parti nu bara har 26 procents stöd i den ryska opinionen, har flera regler ändrats som enligt oppositionen gör det svårare att övervaka valet och lättare att förfalska.

Kameraövervakningen av vallokalerna – som tidigare varit öppen för vem som helst att följa och ofta lett till avslöjanden om dubbelröstning – kan i detta val bara ses av utvalda politiker och betrodda personer. Ella Pamfilova, den ryska valkommissionens ordförande, hävdar att ändringen tillkommit för att skydda valet från cyberattacker.

Valet pågår dessutom i tre dagar, mot tidigare en, och digital röstning tillåts i stor skala.

– Det här ger total frihet att utföra nattliga förfalskningar, säger den oberoende valövervakningsorganisationen Golos expert Dmitrij Nesterov till BBC Russian Service.

Nyligen kunde tidningen Novaja Gazeta avslöja att en valansvarig i staden Korolev instruerat valfunktionärerna att blåsa upp Enade Rysslands siffror till mellan 42 och 45 procent. De korrekta vallängderna ska vid lämpligt tillfälle bytas ut mot de förfalskade, enligt en inspelning.

Den riktige Boris Visjnevskij syns längst till höger, kopiorna till vänster.
Den riktige Boris Visjnevskij syns längst till höger, kopiorna till vänster.

Google Docs nedstängt på grund av Navalnyj-lista

Ett annat problem för de ryska väljarna är alla dubbelgångare. Tidningen Kommersant har identifierat över 20 stycken i detta val. Syftet är att minska röstetalet på misshagliga kandidater. Värst drabbad är partiet Jablokos representant Boris Visjnevskij, som i lokalvalet i Sankt Petersburg ställs mot två andra Boris Visjnevskij, båda lika tunnhåriga och utrustade med samma skägg som originalet. Med liten stil på ett informationsplakat finns upplysningen att de till nyligen hette Viktor Bykov och Aleksej Sjmelev.

– Men det står inte på valsedeln. Det gör att väljarna blir desorienterade, konstaterar den riktige Boris Visjnevskij.

Aleksej Navalnyjs kampanj för smart röstning – hans organisation uppmanar ryssarna att lägga sin röst på den kandidat i varje valkrets som har störst chans att slå Enade Rysslands kandidat – har gett myndigheterna hicka. Sajten för smart röstning är blockerad i Ryssland, och i går onsdag stängdes hela Google Docs ner i Ryssland eftersom listorna för smart röstning hade lagts ut där.

Publisert:

LÄS VIDARE