Presidentens mystiska flykt från Sri Lanka

Uppdaterad 2022-07-15 | Publicerad 2022-07-14

Sri Lankas president flydde till Maldiverna.

Ett dygn senare var han i Singapore.

Nu har han meddelat sin avgång – men flykten verkar fortsätta.

Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa har meddelat sin avgång. Han flydde hastigt med flyg från den sydasiatiska nationen, bara dagar efter att tusentals arga demonstranter brutit sig in i presidentpalatset och krävt hans avgång, rapporterar CNN.

Protesterna i Sri Lanka startade förra veckan efter månader av brist på bränsle, mat, el och mediciner. Minst en person har dött i tumultet och hundratals har skadats.

På sociala medier har bilder och filmer på demonstranterna i presidentens palats fått stor spridning. Demonstranterna badade i presidentens pool, sjöng i hans matsal och dansade på hans ägor, enligt AP.

Men bakom protesterna fanns ett syfte – att tvinga presidenten att avgå, eftersom de menade att han misskött landets ekonomi. Sri Lanka, med 22 miljoner invånare, genomlider sin värsta finansiella kris sedan 1948 och är snart bankrupt.

På onsdagen lovade Gotabaya Rajapaksa att han skulle avgå, men i stället för att gå demonstranterna till mötes steg han i gryningen på ett militärplan som tog honom till Maldivernas huvudstad Male, rapporterar CNN.

– Synen av honom när han flyr Sri Lanka på ett militärplan representerar undergången för dynastin, säger Ganeshan Wignaraja, senior forskarassistent vid tankesmedjan ODI Global.

Han flydde tillsammans med sin fru och två livvakter. Men på onsdagsmorgonen var medborgarna i Maldiverna upprörda över att deras ledare accepterat Rajapaksas besök och oroligheter utbröt även där, enligt Al Jazira.

Kort efter att Rajapaksa lämnat landet stormade demonstranter även den tillförordnade presidenten Ranil Wickremesinghes kontor för att kräva att han skulle avlägsnas.

Han svarade med att utlysa ett rikstäckande utegångsförbud över natten, enligt CNN.

Samma dag stod den sista regerande i Rajapaksa-dynastin, som styrt Sri Lanka med järnhand under nästan två decennium, och väntar på ett jetplan som ska ta honom från Maldiverna.

En nära familjevän skulle skicka planet, men det dök aldrig upp.

– Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa har flytt från Maldiverna ombord på ett flyg till Singapore, säger källan senare till CNN.

På torsdagsförmiddagen rapporterade flera internationella medier att Gotabaya Rajapaksa landat i Singapore.

Men enligt ett uttalande av en talesperson för Singapores utrikesministerium var han bara i landet på ett privat besök, rapporterar Washington post.

”Han har inte bett om asyl och inte heller har han fått någon asyl. Singapore beviljar i allmänhet inte ansökningar om asyl” stod det i uttalandet.

Det är ännu oklart om Rajapaksa kommer att stanna i Singapore under en längre period, eller snart flyga till ett annat land. Enligt en regeringstjänsteman som vill vara anonym ska han troligen vidare till Saudiarabien, skriver AFP.

På torsdagskvällen rapporterade en medhjälpare till Sri Lankas parlamentets att presidenten mejlat om sin avgång och att ett officiellt uttalande kommer att göras på fredagen, rapporterar AP.

Demonstranterna har under torsdagen avslutat sin ockupation av de offentliga byggnaderna.

— Vi drar oss fredligt tillbaka från presidentpalatset, presidentkansliet och premiärministerns kontor med omedelbar effekt, men kommer att fortsätta vår kamp, säger en talesperson för aktivisterna, enligt TT.

Följ ämnen i artikeln