Nyheter

Johnson skakas av tunga ministeravgångar

Av: 

TT

NYHETER

Stormen kring Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ökar till orkanstyrka.

Två tunga ministrar – finansminister Rishi Sunak och hälsominister Sajid Javid – och flera andra högt uppsatta partikamrater avgår i protest mot Johnsons ledarskap.

Sunak och Javid har samtidigt men separat meddelat sin avgång i sociala medier. På Twitter har ministrarna för Konservativa partiet (Tories) lagt ut avgångsbrev till Johnson, där de förklarar sina beslut.

”Allmänheten förväntar sig med rätta att en regering ska agera på ett korrekt, kompetent och seriöst sätt. Jag förstår att det här kan bli mitt sista ministeruppdrag, men jag tycker att det här är principer som är värda att kämpa för och därför väljer jag att avgå”, skriver Sunak.

Javid pekar i sitt brev på de skandaler som skakat regeringen och premiärministern. Han skriver till Johnson att ”det är tydligt att den här situationen kommer att fortsätta under ditt ledarskap – och därför har du förlorat min tillit”.

Ersättare utnämnda

Deras ersättare är redan klara. Ny finansminister blir tidigare utbildningsministern Nadhim Zahawi. Michelle Donelan ersätter i sin tur honom som utbildningsminister.

Steve Barclay, Johnsons stabschef, blir ny hälsominister.

Två andra högt uppsatta personer inom Tories har därefter meddelat sin avgång i protest mot Johnson. Andrew Murrison skriver på Twitter att han hoppar av uppdraget som handelsråd i Marocko, och Bim Afolami, en av partiets vice ordförande, meddelade under en direktsänd tv-intervju att han gör detsamma, rapporterar BBC.

Den senaste skandalen kring Johnson rör en högt uppsatt parlamentsledamot, Chris Pincher, som i förra veckan tvingades avgå som biträdande inpiskare efter anklagelser om att berusad ha tafsat på två män.

Tidigare på tisdagen uppgav en före detta tjänsteman vid brittiska utrikesdepartementet, Simon McDonald, att Johnson haft kännedom om tidigare anklagelser mot Pincher så tidigt som 2019, strax efter Pincher utsetts till en ministerposition.

Medgav kännedom

Premiärministerns kansli har förnekat att Johnson kände till anklagelserna. Men senare under tisdagskvällen – bara minuter innan ministrarna meddelade sin avgång – medgav Johnson inför ett samlat pressuppbåd att han haft kännedom om klagomålet mot Pincher 2019.

– Det var ett misstag och jag ber om ursäkt för det, säger Johnson enligt BBC.

Oppositionsledaren Keir Starmer, Labour, säger till brittiska medier att Johnson bör avgå och att de ministrar som är kvar bör visa honom dörren ut.

Starmer förtydligar sin ståndpunkt på Twitter, där han skriver att ”det är tydligt att den här regeringen håller på att kollapsa” och att ”Tories är ett korrupt parti”.

Ed Davey, ledare för Liberaldemokraterna, är inne på samma linje:

”Ett korthus, byggt på falskhet och lögner, faller ihop. Avgå och gör det direkt”, skriver han på Twitter.

Får stöd också

Inte heller Skottlands försteminister Nicola Sturgeon skräder orden:

”Alla i det ruttna gänget borde avgå”, skriver hon på Twitter.

Men premiärministern får också stöd, inte minst från Nadine Dorries och Jacob Rees-Mogg – som båda anses vara Johnson-lojalister.

”Jag är 100 procent på Boris Johnsons sida, premiärministern som alltid fattar rätt beslut i viktiga frågor”, skriver kulturministern Dorries på Twitter.

Rees-Mogg, minister med portfölj om brexitutmaningar, säger till Sky News att ”det finns ingen premiärminister jag hellre skulle gå in i ett val tillsammans med”.

Pincher-skandalen kommer i kölvattnet av den skandal som i brittisk press kallas ”partygate”, och en efterföljande misstroendeomröstning inom Johnsons parti Tories.

Johnson överlevde omröstningen, men 148 av partiets 359 parlamentsledamöter (41 procent) som röstade saknade förtroende för honom.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert: