Filippinska skolbarn tillbaka efter över två år

TT-AFP

Publicerad 2022-08-22

Grundskolan Pedro Guevara i Manila hälsade på måndagen alla elever välkomna tillbaka till klassrummen.

Miljontals barn i Filippinerna återvände på måndagen till skolan då det nya läsåret började. För många av dem var det på plats i klassrummen för första gången sedan före pandemin.

Filippinerna är ett av de sista länderna i världen att fullt ut återuppta undervisning på plats i skolan.

Barn iklädda skoluniform och munskydd fick köa för temperaturkontroll och handspritning innan de släpptes in på grundskolan Pedro Guevara i Manila, som stängde sina klassrum i mars 2020.

”Kul igen”

Skolan, med 6 000 elever, har som många andra tillämpat ett system med blandad klassrums- och distansundervisning sedan november i fjol.

– Vi brukade ha kul och nu kan jag ha kul igen, säger elvaåriga Sophia Macahilig som i två år bara sett sina lärare och klasskamrater via Zoom.

Men många elever har mycket att ta igen.

Redan före pandemin kunde nio av tio filippinska 10-åringar ”inte läsa en enkel text med förståelse”, enligt en rapport som bland andra Världsbanken ligger bakom. Endast tio länder bedöms ha det sämre.

Problem kvarstår

Och när klassrumsundervisningen återupptas kvarstår gamla problem. Stora klasser, föråldrade undervisningsmetoder, fattigdom och brist på grundläggande infrastruktur – som toaletter – har fått skulden för att ha bidragit till utbildningskrisen.

Inför skolornas återöppning har regeringen ökat vaccinationsinitiativen och skolbarn kommer att få åka gratis i kollektivtrafiken resten av året.

I lördags började man dela ut kontantstöd till skolbarn och föräldrar i nöd, vilket ledde till kaotiska scener på flera ställen. I staden Zamboanga skadades 29 personer när flera tusen försökte tränga sig igenom porten till en gymnasieskola.

ANNONS