Unikt om vildsvin orsakat jägares död

TT

Publicerad 2022-08-17

En dansk man i 60-årsåldern som hittades avliden i ett skogsparti i Eksjö kommun kan ha dödats av ett vildsvin. Arkivbild.

En dansk man i 60-årsåldern som hittades avliden i ett skogsparti i Eksjö kommun kan ha dödats av ett vildsvin, enligt polisen.

Det vore i så fall första gången i Sverige, enligt Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet.

– I Sverige har det aldrig tidigare hänt att någon har dödats av vildsvin. Vi har en kanske handfull incidenter där vildsvin har skadat människor, och då är det i samtliga fall som jag känner till vildsvin som är skadade – alltså att de är påkörda av en bil eller påskjutna av jägare, säger han till TV4 Nyheterna.

Polisen skriver på sin hemsida att man larmades till platsen på onsdagsmorgonen efter att mannen hittats avliden i ett jakttorn.

Först fanns en del oklarheter kring dödsfallet och polisen inledde en kriminalteknisk undersökning. Två personer greps men släpptes sedan, efter att kriminalteknikerna konstaterat att det inte finns någon misstanke om brott kopplat till händelsen.

I stället är det troligt att mannen, som var jägare, mötte ett vildsvin som skadade honom. Mannen flydde sedan upp i jakttornet där han avled.

Ligné understryker att bär- och svampplockare som nu söker sig ut i skogen inte har någonting att frukta, eftersom vildsvin verkligen inte vill ha kontakt med människor.

– Man behöver inte vara rädd för vildsvin i bärskogen.

ANNONS