FN: Israelisk eld dödade journalist

TT-AFP

Publicerad 2022-06-24

Minnesplats för Shireen Abu Akleh på platsen där hon sköts ihjäl i Jenin den 19 maj.

Kulorna som dödade den palestinsk-amerikanska journalisten Shireen Abu Akleh avlossades från israeliska vapen, visar en FN-utredning.

Omöjligt att veta varifrån elden kom, kommenterar Israels militär.

51-åriga Shireen Abu Akleh dödades av ett skott i huvudet den 11 maj medan hon rapporterade om en israelisk räd i staden Jenin på ockuperade Västbanken. Hon var en erfaren korrespondent för Al Jazeera.

Israel har sagt att kulorna som dödade henne lika gärna kan ha avlossats från palestinier i området, men utredningar från bland annat oberoende journalistnätverket Bellingcat, nyhetsbyrån AP och tidningen The New York Times har lagt skulden på israeliska soldater.

Den bilden bekräftas nu av FN:s människorättsorgan OHCHR.

Video- och ljudmaterial

”Vi bedömer att skotten som dödade Abu Akleh kom från israeliska säkerhetsstyrkor”, säger OHCHR:s talesperson Ravina Shamdasani.

”Det är mycket oroväckande att israeliska myndigheter inte genomfört en brottsutredning” fortsätter hon.

Informationen som FN:s utredning grundas på kommer från både israelisk militär och palestinska åklagare. Människorättsorganet har också inspekterat foto-, video- och ljudmaterial, besökt platsen där Abu Akleh dödades, konsulterat experter och intervjuat vittnen.

Brottsutredning förordas

Israels armé svarar på FN:s besked med att det inte är möjligt att fastslå hur Abu Akleh dödades.

”IDF:s (Israels militär) utredning visar tydligt att Abu Akleh inte avsiktligt sköts av en israelisk soldat och att det inte är möjligt att fastslå huruvida hon dödades av en väpnad palestinier som sköt urskillningslöst. . . eller av en israelisk soldat av misstag”, svarar militären.

Men enligt Shamdasani vid OHCHR finns ingenting som tyder på att beväpnade palestinier varit aktiva vid brottsplatsen.

FN:s människorättschef Michelle Bachelet uppmanar Israel att inleda en brottsutredning av Abu Aklehs död och andra dödsfall i samband med israeliska styrkors ingripanden i Västbanken och Gaza.