Moderaterna KU-anmäler Morgan Johansson: Ren lögn

Moderaterna KU-anmäler Morgan Johansson (S) efter ett uttalande i Aftonbladet.

Enligt Johan Forssell, partiets rättspolitiske talesperson, är justitieministerns påstående om hur många gängkriminella som hoppat av i Malmö en ren lögn.

– Det har han naturligtvis helt fel i, svarar Morgan Johansson.

Moderaterna anklagar Morgan Johansson (S) för att ljuga efter ett uttalande han gjorde i Aftonbladet i oktober. Där jämför han arbetet mot gängkriminaliteten i Malmö med Stockholm och lyfter fram Malmö som ett mer framgångsrikt exempel.

Enligt honom måste kommunerna, särskilt Stockholm, måste satsa mer på att förebygga brott.

– Det går faktiskt att vända på det här. Malmö är ett exempel där antalet skjutningar minskat med två tredjedelar på tre år. Förra året hade vi 80 avhopp från gängen, det högsta någonsin, sa han i Aftonbladet den 27 oktober.

Nu KU-anmäler Moderaterna honom för uttalandet, som de menar är helt osant.

– Det är mot bakgrund av den här intervjun i Aftonbladet där han påstår saker som helt enkelt är osanna. Det är rena lögner, säger John Forssell.

Johan Forsell, Moderaternas rättspolitiske talesperson på besök i Malmö.
Johan Forsell, Moderaternas rättspolitiske talesperson på besök i Malmö.

”Grundlös”

Johan Forssell hänvisar till en rapport från Malmö stad där det framgår att man under 2020 fick in 75 avhopparärenden, men att bara 32 beviljats insatsen.

– Några 80 avhopp har det alltså aldrig varit tal om och det vet Morgan Johansson rimligtvis, han har varit justitieminister i åtta år. Man ska kunna lita på att en ministers faktauppgifter är korrekta, säger Forssell.

Morgan Johansson säger att han redan svarat på frågor om uttalandet och avfärdar KU-anmälan som grundlös.

– Uppgiften är hämtad direkt från en myndighetsrapport. Så det finns inget som helst fog för den KU-anmälan, säger Morgan Johansson till Aftonbladet.

Justitieminister Morgan Johansson (S).
Justitieminister Morgan Johansson (S).

Ministern: Hårklyverier

Det står bara att 80 avhopparärenden kommit in, bara 32 har beviljats insatsen.

– Ja i så fall är man inne på hårklyverier. Det får KU granska i så fall. Men det här är väl ett sätt för oppositionen att hålla sig framme när det ser dåligt ut.

– Min poäng var att skillnaden mellan Malmö och Stockholm är så stor och det var det jag ifrågasatte, säger Morgan Johansson.

Publisert:

LÄS VIDARE