Pingstpastorn: Att leva ut homosexualitet är fel

Flera företrädare för frikyrkor har uttryckt förakt mot homosexualitet och rekommenderat metoder som kan ses som omvändelseförsök i Aftonbladets granskning.

En pingstpastor uppmanar till celibat.

– Vi tycker det är fel. Alltså inte homosexualiteten som fenomen, men att leva ut det, säger han.

Det är söndagsförmiddag i Uppland. Dörrarna står vidöppna till Pingstkyrkan. Precis vid ingången står två kyrkovärdar som erbjuder ett litet nattvards-kit till alla som går in. Klockan börjar närma sig elva och det är dags att slå sig ned.

Pingstpastorn kliver upp på scenen. Han hälsar alla hjärtligt välkomna och en kör börjar sjunga.

Vi har under en längre tid etablerat kontakt med pingstpastorn. Allt började med ett telefonsamtal. Vi ringde under dold identitet, utgav oss för att vara ”Maria” som vuxit upp i en konservativ församling och har en vän som berättat att hon är homosexuell. 

– Det första du ska vara är medmänniska och kompis. Vi innesluter alla människor oavsett vad vi frestas av, tänker och tycker. Däremot är det så att om man inte kan dela (vår) pingstkyrkas synsätt i de frågorna, då kan det vara svårt att vara med, säger pingstpastorn. 

Enligt pingstpastorn finns det flera i församlingen som är queer – men om man har ett förtroendeuppdrag så lever man i celibat.
Enligt pingstpastorn finns det flera i församlingen som är queer – men om man har ett förtroendeuppdrag så lever man i celibat.

Vi ringer en gång till. Men denna gång utger reportern sig för att vara vännen själv. Hon berättar om sin sexuella läggning.

– Ett råd jag skulle ge dig, sprid inte det här till för många. Ju fler du involverar ju mer binder du dig till att det här är du. Den här brottningskampen är du. Så fort du delar är du skyldig att svara, säger han.

Till sist träffar vi honom. Denna gång på plats efter gudstjänsten.

Pingstpastorn förklarar att mycket hänger på vad man själv anser är rätt och fel. Är man homosexuell och inte tror på det bibeln säger så behöver man inte vara med i någon församling, menar han.

Han förklarar vidare att de har flera i församlingen som är queer, men om man har ett förtroendeuppdrag så lever man i celibat.

– Ja, vi tycker det är fel. Alltså inte homosexualiteten som fenomen, men att leva ut det. Det tycker vi är fel, säger pingstpastorn i Uppland.

”Lika mycket som det har kommit, det här, lika mycket kan det ju gå”, säger pastorn.
”Lika mycket som det har kommit, det här, lika mycket kan det ju gå”, säger pastorn.

Innan samtalet avslutas rekommenderar pastorn att avstå från att agera ut homosexualiteten i två år.

– Ge dig inte in i det. För är du inte säker, så ska du inte ge dig in i något. För lika mycket som det har kommit, det här, lika mycket kan det ju gå, säger han.

När vi en tid senare kontaktar pastorn igen och berättar att Maria var en påhittad identitet, vill han inte ge några kommentarer utan ber oss läsa om hur pingstkyrkan ställer sig till hbtq-frågor.

– Jag kommenterar aldrig själavård över huvud taget, vare sig om det har ägt rum eller inte. Men så här gör inte en bra journalist, säger pastorn.

Publisert:

LÄS VIDARE