Andersson får ny chans att bli statsminister

Av:  TT

S-ledaren Magdalena Andersson efter att ha blivit vald till statsminister i onsdags. Arkivbild.
S-ledaren Magdalena Andersson efter att ha blivit vald till statsminister i onsdags. Arkivbild.

Riksdagens talman föreslår på nytt Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson som statsminister.

Riksdagen ska rösta om henne på måndag.

Talmannens nya förslag på Andersson som statsminister lades på riksdagens bord på torsdagen. Det var knappt ett dygn efter att S-ledaren i onsdags avgick efter bara sju timmar som statsminister.

Denna gång siktar hon på att tillträda posten med en socialdemokratisk enpartiregering. Den tidigare rödgröna koalitionsregeringen sprack i onsdags efter att Miljöpartiet lämnat regeringen. Orsaken var att regeringens budget förlorade mot budgetalternativet från M, KD och SD. MP vill inte sitta i en regering som styr med den budgeten.

Samma stöd

Riksdagen ska nu på nytt rösta om Magdalena Andersson på måndag. Talmannen bedömer att stödet för henne är det samma som när hon blev vald i onsdags. Fortfarande har hon 174 nej-röster emot sig från M, KD, SD och L. Det krävs 175 nej-röster för att stoppa henne från statsministerposten.

C, V och MP har meddelat att de tänker lägga ned sina röster. Därmed skulle Andersson kunna bli vald med 100 ja-röster från S mot 174 nej-röster från högeroppositionen.

Om Andersson inte skulle bli vald, har talmannen ytterligare tre chanser på sig att föreslå en statsminister. Misslyckas även de försöken blir det extra val.

Kan tillträda på tisdag

Om Andersson väljs blir hon Sveriges 34:e statsminister, enligt talmannen Andreas Norlén. Valet i onsdags räknas inte, eftersom Andersson aldrig hann tillträda med en ny regering.

När S-ledaren kan tillträda denna gång, om hon blir godkänd, är inte helt klart. Norlén bedömer att de skulle kunna ske redan på tisdag i nästa vecka. I så fall kommer Andersson den dagen att läsa upp sin regeringsförklaring, presentera sina nya ministrar och officiellt tillträda vid en skifteskonselj på Slottet på eftermiddagen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN