Barnmorskornas rop på hjälp: Hör du oss nu, Svenonius?

Aida Hadzialic (S): Svenonius minglar på Instagram istället för att ta ansvar

Flykten från förlossningsvården i Stockholm fortsätter – på fredagen sa 26 barnmorskor upp sig från Danderyds sjukhus.

En av dem var Hannah Dahlbäck. Hon riktar hård kritik mot finansregionrådet för Region Stockholm, Irene Svenonius (M).

– Hon ska fasiken veta att det inte är några tomma hot som vi kommer med. Hon säger att hon inte delar bilden av det vi framför. Men hör du oss nu, Irene Svenonius?

Flykten från Stockholms förlossningsvård fortsätter. På fredagen sa 26 barnmorskor upp sig från Danderyds sjukhus. Förlossningschefer på Södersjukhuset lämnar sina uppdrag i protest. Över 100 barnmorskor har sagt upp sig från Stockholms sex förlossningsenheter det senaste året.

Barnmorskan Hannah Dahlbäck sa upp sig i direktsändning, i Nyhetsmorgon i TV4, från Danderyds förlossning.

– Det var nödvändigt. Det var inget impulsbeslut utan min plan för dagen, säger hon till Aftonbladet.

Barnmorskan Hannah Dahlbäck sa upp sig i direktsändning.
Barnmorskan Hannah Dahlbäck sa upp sig i direktsändning.

Patientsäkerheten på Danderyds förlossning är hotad och barn eller mammor riskerar att dö, menar barnmorskor som nu slår larm om att de inte räcker till.

Bakom massuppsägningarna ligger åratal av underbemannade förlossningsavdelningar, otaliga timmar övertid och en ständig brist på barnmorskor.

– Det största problemet skulle jag säga är platsbristen. Vi jobbar i ett tempo som inte är sunt, man räcker inte till. Vi förstör vår hälsa och kvinnorna som ska föda känner sig otrygga, säger Hannah Dahlbäck.

Vad som fick bägaren att rinna över för de många barnmorskorna har Hannah inte svårt att svara på.

– Vi har gått på knäna sedan BB Sophia stängde 2016. Det har varit dålig bemanning efter sommaren. Vi har alla jobbat under sommaren och tagit extra pass på extra pass. Men extra passen tar aldrig slut. Vi har skrikit efter hjälp i flera år men ingenting händer.

Irene Svenonius (M).
Irene Svenonius (M).

”Inga tomma hot, Svenonius”

Hon berättar att 32 har sagt upp sig och att ett gäng till barnmorskor kommer att säga upp sig på måndag från Danderyds sjukhus.

– Om Irene Svenonius inte tillgodoser våra krav kommer Danderyd förlossning inte kunna fortsätta att drivas. De kommer vara tvungna att stänga ner och då får resten av Stockholms kliniker ta hand om förlossningarna – vilket är en omöjlighet, säger Hannah.

– Svenonius ska fasiken veta att det inte är några tomma hot som vi kommer med. Hon säger att hon inte delar bilden av det vi framför. Men hör du oss nu, Irene Svenonius?

Camilla Strömberg var tills i fredags barnmorska på Danderyd sjukhus – nu har hon sagt upp sig: ”Det är nog.”
Camilla Strömberg var tills i fredags barnmorska på Danderyd sjukhus – nu har hon sagt upp sig: ”Det är nog.”

”Nu är det nog”

Camilla Strömberg, har arbetat som barnmorska i åtta år. Hon har arbetat vid ett antal förlossningskliniker och nu senast på Danderyd.

– Jag sa också upp mig i fredags, för nu är det nog. Man kommer till en punkt där man känner att hur mycket man än försöker, räcker det inte till.

Hon menar att det behövs en radikal förändring inom förlossningsvården.

– Våra födande kvinnor samt nyfödda får inte den vård de förtjänar. Därför har vi satt ihop en kravlista som behöver uppfyllas för att vi ska kunna tänka oss att dra tillbaka vår uppsägning, säger Camilla Strömberg.

Aida Hadzialic kritiserar Irene Svenonius för att ”mingla på Instagram” i stället för att göra något åt krisen.
Aida Hadzialic kritiserar Irene Svenonius för att ”mingla på Instagram” i stället för att göra något åt krisen.

”Saknas ledarskap”

Aida Hadzialic Regionråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Stockholmsregionen anser att det är djup upprörande att Irene Svenonius är osynlig i förlossningsdebatten.

– Förlossningsvården i Stockholm är i kris, personalen flyr och cheferna lämnar. 26 barnmorskor lämnade på en dag, vi kan inte längre garantera patientsäkerheten. Region Stockholm har pengar, 5,6 miljarder i överskott i budgeten. Det som saknas är ledarskap.

– Istället för att träda fram och ta ansvar för denna djupa kris genom att tillskjuta mer medel väljer hon att lägga upp mingelbilder på Instagram. Hon är ytterst ansvarig, varför gör hon ingenting?

Irene Svenonius (M), finansregionråd för Region Stockholm, svarar Aftonbladet per mejl.

”Bemanningen i förlossningsvården kräver ytterligare åtgärder. Vi behöver fler skickliga barnmorskor och då krävs en bättre arbetsmiljö. Förlossningsvården är och ska vara prioriterad. Mitt budskap är att alla verktyg ligger på bordet. I veckan tillsattes en förlossningssamordnare som också är utbildad barnmorska som ska jobba tillsammans med sjukhusledningar och fackföreningar för att lösa frågan, både på kort och lång sikt”, skriver hon och fortsätter:

”I budget 2022 som beslutas i november tillförs förlossningsvården totalt över 70 miljoner kronor. Därutöver avsätter vi 100 miljoner för att stärka medarbetarnas hälsa och förbättra arbetsmiljön på sjukhusen. Ytterligare 100 personer kommer kunna studera till specialistsjuksköterska eller barnmorska på betalad arbetstid 2022”.

Barnmorskornas kravlista
Barnmorskornas kravlista
Publisert:

LÄS VIDARE