Lars Vilks död

Tydliga bromsspår efter Lars Vilks olycka

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

MARKARYD. Kraftiga bromsspår i nästan 90 graders vinkel.

Det är det tydligaste spåret man ser efter söndagens trafikolycka där Lars Vilks och hans båda livvakter dog.

Ännu ett dygn efter den våldsamma kollisionen kom det ibland rök ur fordonen.

Polisens tekniker arbetade under måndagen intensivt för att kartlägga vad som hände på platsen där Lars Vilks och hans två livvakter dog, när de krockade med en lastbil på E4:an i Markaryd vid 15.30-tiden på söndagen och fordonen fattade eld.

Från en bro över E4:an några hundra meter från olycksplatsen kunde man på måndagseftermiddagen observera ett tiotal poliser som fotograferade och noterade kvarlämningar från kollisionen mellan lastbilen och Lars Vilks och de båda livvakternas 4,5 ton tunga bil. Fortfarande under måndagseftermiddagen kom det ibland rök från båda fordonen.

I den södergående vägbanan, där Vilks och poliserna färdades, syntes bromsspår – eller möjligen sladdspår – i nästan 90 graders vinkel där deras bil av allt att döma hade farit över på den norrgående vägbanan och kolliderat med den mötande lastbilen.

Bromsspår vid olyckplatsen.

Lutande stolpar

Fem lutande stolpar i det slappt hängande vajerräcket vittnade om att personbilen passerat just där. Enligt vittnen Aftonbladet pratat med färdades bilen i 160 kilometer i timmen strax före olyckan.

Polisen sade vid måndagens presskonferens att man undersöker om en däckexplosion inträffat. Om det är så skulle det kanske kunna förklara de plötsliga spåren i tvär vinkel mot den södergående vägbanan.

Delar av de bägge fordonen ligger kvar på platsen.

På den norrgående vägbanan och i diket intill låg förkolnade rester från de båda fordonen kvar. Ett helt bildäck och en bit svart plåt från den civila polisbilen hade inte fattat eld utan låg kvar på platsen, liksom större delen av lastbilens förarhytt.

Omkring 50 meter norr om kollisionsplatsen hade vajerräcket dessutom raserats helt på en cirka tio meter lång sträcka. Ett svårförklarat faktum, eftersom resterna av båda fordonen låg längre söderut och inte något av fordonen verkade ha kunnat förstöra vajerräcket på denna plats.

Men kanske var det räddningstjänstens fordon som orsakade dessa skador, i ett senare skede.

Polisens tekniker arbetar på olycksplatsen.

Fortsatt avspärrat

Ett dieseldrivet elaggregat syntes också på platsen, liksom ett tält som räddningstjänsten slagit upp för polisens tekniker mitt på motorvägen. Polisen hade dessutom placerat ut ett stort antal gula, bokstavsmärkta koner på båda vägbanorna.

E4:an vid olycksplatsen kommer att vara avspärrad till och med den 6 oktober, enligt Trafikverket.

ANNONS

Ladda upp för PRIME DAYS på Amazon! UNIKA erbjudanden – Nu 30-dagars provperiod!

Extern länk från Amazon

Till Prime Days!

Publisert:

LÄS VIDARE

Experterna: Faktorerna som kan ha lett till dödskraschen

ÄMNEN I ARTIKELN

Lars Vilks död

E4, Europaväg 4

Markaryd

Trafikverket

Lars Vilks