Leksand

Flygplan störtade utanför Leksand – en död

Av: 

Hans Österman

Mellan Leksand och Dala-Järna, hittades flygplanet kraschat. Räddningstjänsten och polisen styrde sökinsatsen från en samlingsplats i skogen.
Mellan Leksand och Dala-Järna, hittades flygplanet kraschat. Räddningstjänsten och polisen styrde sökinsatsen från en samlingsplats i skogen.

NYHETER

Piloten hade kontakt med en vän via flygradion. En stund senare var planet försvunnet från radarn.

Strax efter klockan 23 hittades det kraschat i skogen.

Piloten låg död i vraket.

Det enmotoriga Cessna-flygplanet anmäldes saknat vid 20.30-tiden på onsdagen i närheten av Björnbergshällan utanför Leksand efter att ha försvunnit från radarn.

– Vi har dragit igång en sökinsats men det är ett ganska stort område. Vi letar efter en nål i en höstack, sa operatören Lars Antonsson vid flygräddningscentralen.

Räddningstjänst, polis och flera helikoptrar deltog i sökinsatsen.

Hittades från luften

Strax efter klockan 23 observerades flygplanet från Sjöfartsverkets räddningshelikopter. Det hade kraschat vid Ekfännsberget mellan Leksand och Dala-Järna.

– Det var ett svårt sökuppdrag och en enorm bedrift av helikopterpersonalen. Det var dålig sikt på grund av regn och vraket låg dolt under trädtopparna. De sökte visuellt och använde mörkerglasögon, säger Lina Toresson vid flygräddningscentralen

Flygplanet hittades sönderbrutet i otillgänglig skogsterräng. Ingen nödsignal eller nödanrop hade registrerats före kraschen.

– Planet ligger på marken men har gått ner i träden. Helikoptern såg delar av planet från luften, säger Ulf Jacobsen, vakthavande befäl vid räddningstjänsten i region Bergslagen.

Piloten, en 82-årig man från Värmland, låg död i flygplansvraket. Hans anhöriga är underrättade, uppgav polisen under natten mot torsdagen.

Vän slog larm

82-åringen hade påbörjat flygningen i Skellefteå och skulle till Hagfors. Han flög tillsammans med en vän som gjorde samma resa parallellt i ett annat flygplan.

När vännen hade landat i Hagfors slog han larm om sin saknade kamrat. De två hade sista kontakten via flygradion då de befann sig i närheten av Mora.

Flygräddningen kunde sedan se en radarpositionering utanför Leksand vid 19-tiden och sökinsatsen koncentrerades till det området.

– Vi kan se att det planet försvann från radarn. Det är inte så bra väder i området, sa Lars Antonsson vid flygräddningen.

Planet hittades kraschat någon eller några kilometer från den position där det försvann från radarn.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Leksand

Flygolyckor

Dalarna