GW: Är inte svårt att hitta gärningsmannen

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Polisen jagar fortfarande den misstänkte gärningsmannen efter explosionen i Annedal.

Kriminalprofessorn Leif GW Persson tror att polisen kommer att hitta honom.

– Det är inte svårt, de hittas förr eller senare men det kan vara svårt att göra det på kort tid, säger Leif GW Persson i Nyhetsmorgon.

Fem dagar har gått sedan den kraftiga explosionen i stadsdelen Annedal i Göteborg. En misstänkt gärningsperson jagas av polisen men har ännu inte gripits.

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson tror att polisen kommer att hitta den misstänkte gärningsmannen – men det kan dröja.

– De hittas förr eller senare men det kan vara svårt att göra det på kort tid. Man börjar kartlägga och hittar ett antal ställen som man borde kolla. Det tar tid och det har inte gått en vecka sedan det hände, säger Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon och fortsätter:

– Den stora risken i sammanhanget är att han hittar på någonting med sig själv, det kan inte uteslutas.

Leif GW Persson.
Leif GW Persson.

”Tittar på andra kontakter”

Enligt GW tittar polisen bland annat på tidigare kontakter som mannen har haft.

– Då går man på gamla kontakter och var han har jobbat och betar av dem en efter en. Polisen i Norge exempelvis, där han har varit i flera år, är säkert underrättade om misstankarna mot honom, säger Leif GW Persson.

Leif GW Persson utesluter inte att mannen kan befinna sig utomlands.

Enligt GW kan det även uppstå svårigheter i att genomföra den tekniska undersökningen.

– Svårigheten kommer sig av att explosionen flyttar på allt som är bevisning, inte minst förpackningen som bomben har legat i och konstruktionen som den är ihopskruvad med, säger Leif GW Persson.

”Kan befinna sig utomlands”

Leif GW Persson utesluter inte att mannen kan befinna sig utomlands.

– Han har en del utländska anknytningar, han har varit på många ställen under många år, så det kan inte uteslutas att han har lämnat landet, i vart fall Göteborgsregionen, säger Leif GW Persson.

Han är dock hoppfull och enligt GW kommer den misstänkte gärningsmannen till slut att hittas.

– Jag tror som polisen i Göteborg, de kommer att få ordning på det här, han kommer att hittas vid liv och sedan är det hela avklarat, säger Leif GW Persson.

Polisens tekniker på plats i huset efter explosionen.
Polisens tekniker på plats i huset efter explosionen.

Men teorin att mannen befinner sig utomlands är något som varken Stefan Gustafsson, presstalesperson på polisregion väst, eller åklagare Maria Thorell vill kommentera.

– Jag vill inte berätta vad vi tror, eftersom det gör det svårare för oss att hitta honom om han vet att vi är honom på spåren, säger åklagare Maria Thorell.

Hon vill inte heller kommentera om den misstänkte bombmannen är efterlyst utomlands, eller vilken kontakt man har med polisen i andra länder.

”Förhoppningar om att hitta honom”

Under helgen har spaningsarbetet fortsatt och en intensiv jakt efter misstänkte gärningsmannen pågår. Polisen jobbar vidare med den stora mängd tips som inkommit från allmänheten.

– Det är väldigt många tips som kommer in, men bara en mindre del som är intressanta och de jobbar vi vidare med, säger åklagare Maria Thorell.

Samtidigt berättar åklagare Maria Thorell att resurserna dragits ner något under helgen.

– Vi jobbar inte riktigt med samma styrka som vi gjort tidigare i veckan, säger hon.

Tror ni att han kommer gripas under söndagen?

– Vi har alltid förhoppningar om att vi ska hitta honom, säger åklagaren.

Under släckningsarbetet efter explosionen.
Under släckningsarbetet efter explosionen.
Publisert:

LÄS VIDARE