Kvinnor larmar – drogas på nattklubbar: ”En epidemi”

Över hundra kvinnor i Storbritannien larmar om att de drogats på nattklubbar under de senaste två månaderna.

Vissa har fått sina drinkar spetsade – andra misstänker att de blivit injicerade.

Nu uppmanar kampanjen ”Girls Night In” till bojkott av klubbarna.

Sarah Buckle, 19, var ute med sina vänner en kväll i Nottingham i slutet av september. Hon berättar för BBC hur den roliga kvällen förvandlades till en mardröm.

– Mina vänner har sagt att jag, helt från ingenstans, inte kunde prata längre.

När Sarah fick svårt att stå upp blev hon och vännerna tillsagda att lämna klubben. Hon hjälptes in i en taxi och åkte hem.

– Jag mådde fruktansvärt dåligt och tydligen skrek jag också, eftersom jag höll på att förlora medvetandet. Så hade det inte varit om jag bara var berusad.

Efter tio timmar vaknade hon upp på sjukhus. Ännu mer skärrad blev hon när hon upptäckte en prick på sin hand, som liknade ett nålstick. Det började bildas ett blåmärke runt pricken.

– För mig var det tydligt att jag blivit drogad, särskilt eftersom jag hade så extrema minnesluckor. Det är fruktansvärt.

Larm från flera städer

Sarah är inte ensam – droglarmen kommer från en rad brittiska städer.

Nationellt har brittisk polis fått in runt 140 anmälningar under september och oktober från personer som fått sina drinkar spetsade, rapporterar The Guardian. 24 personer har anmält att de blivit drogade genom någon form av injektion. Majoriteten är unga kvinnor.

Polischefen Sarah Crew leder den brittiska polisens arbete mot våldtäkter och sexuella övergrepp. Vid en utfrågning i parlamentet nyligen sa hon att det är svårt att uppskatta hur vanligt fenomenet är – men att det utan tvekan är ett problem.

Storbritanniens inrikesminister Priti Patel har begärt att få en rapport.
Storbritanniens inrikesminister Priti Patel har begärt att få en rapport.

Över 100 000 namn

Efter att flera kvinnor delat sina skräckupplevelser på sociala medier har inrikesminister Priti Patel begärt en rapport från polismyndigheten för att utreda hur utbrett problemet är.

Samtidigt har över 100 000 personer skrivit under en namninsamling. De vädjar till regeringen att införa hårdare kontroller på nattklubbar. Bland annat vill de att besökarnas väskor ska kontrolleras.

”Blir utskrattade”

Under parollen ”Girls Night In” har över 50 brittiska universitet uppmanat till bojkott av klubbarna nu i veckan.

Lucy Thompson, 21, har organiserat bojkotten i Leeds. Hon säger att engagemanget varit ”helt galet”.

– Det pågår en epidemi där folk sina får drinkar spetsade, och det har pågått i flera år. Det är dags att vi gör något för att få till en förändring, säger hon till BBC.

Hon menar att kvinnor som försöker larma om att de blivit drogade ofta blir misstrodda.

– Vi har hört från kvinnor att de försökt få hjälp av personalen och vakter och bara blivit utskrattade.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN