Rekordtemperatur uppmätt i Italien

Publicerad 2021-08-12

Högtrycket Lucifer fortsätter att sätta länderna kring Medelhavet i brand.

På Sicilien uppmättes 48,8 grader på onsdagen.

Stämmer noteringen är det den varmaste temperaturen någonsin i Europa.

Medan skogsbränderna härjar i den grekiska övärlden och fortsätter att skörda dödsoffer drivs människor på flykt i Italien, Turkiet och Algeriet.

Den extrema hettan drivs upp av ett nordafrikanskt högtryck som döpts till Lucifer, uppger BBC. På onsdagen uppmätte en väderstation nära Syracusa på den hårt branddrabbade ön Sicilien 48,8 grader.

Det är den högsta temperaturen som någonsin registrerats i Europa, uppger AP. Det tidigare rekordet var på 48 grader och bokfördes i Aten 1977.

Noteringen från Syracusa har inte bekräftats av oberoende väderinstitut och ska nu undersökas av den internationella meteorologiorganisationen WMO.

– Det låter inte helt rimligt, men vi kan inte utesluta det, säger organisationens talesperson Randy Cerveny enligt AP.

”Vår själ brinner”

På det italienska fastlandet i regionen Kalabrien dog en 76-årig man när hans hus kollapsade av elden, rapporterar Reuters med hänvisningen till nyhetsbyrån Ansa.

Räddningstjänsten hade under bara 12 timmar på onsdagen ryckt ut på mer än 300 larm i Kalabrien och på Sicilien.

– Vi förlorar vår historia, vår identitet blir till aska, vår själ brinner, säger skrev Giuseppe Falcomata, borgmästare i Reggio Calabria på Facebook.

Extremvärmen väntas nu dra vidare norrut mot Rom och även växa in över Spanien och Portugal. Portugals premiärminister varnar för ökad risk för skogsbränder, något som 2017 skördade över 100 liv i landet.