Rysslands invasion av Ukraina

Ryska krigsfartyget har sjunkit – bråk om orsaken

Av: 

Ola Palmström

NYHETER

Rysslands viktigaste fartyg i Svarta havsflottan har sjunkit, bekräftar ryska försvarsdepartementet.

Flaggskeppet skadades svårt på onsdagskvällen.

Ukrainsk militär hävdar att de beskjutit robotkryssaren – men Ryssland påstår att skeppet sjönk när det skulle bogseras efter en brand.

På onsdagskvällen meddelade ukrainsk militär att de beskjutit robotkryssaren Moskva. Kort därefter uppgav Rysslands försvarsdepartement att fartyget skadats allvarligt efter att ammunition exploderat till följd av en brand.

PLUS: Sköts i knäna när de saboterade för ryska militärtransporter

Nu står det klart att det enorma flaggskeppet har sjunkit. Det bekräftar försvarsdepartementet, enligt de ryska statliga nyhetsbyråerna RIA Novosti och Tass.

Besättningen på mer än 500 man uppges vara oskadd.

Men åsikterna om vad som orsakat förlisningen går fortsatt isär. Ryssland vill inte kännas vid att Moskva beskjutits. Istället hävdar de att fartyget sjönk när det skulle bogseras genom en storm, rapporterar nyhetsbyråerna.

Fartyget Moskva i hamnen i Sevastopol den 7 april.
Vladimir Putin ombord på fartyget Moskva vid en ceremoni 2014.

Syrligt svar

Ukraina replikerade snabbt – med en hånfull kommentar.

”Russian warship, what are you sinking?”, skriver de på sitt officiella Twitter-konto, och anspelar på det engelska ordet ”thinking”.

Robotkryssaren, som väger omkring 12 000 ton och är mer än 186 meter lång, ses som Ryssland viktigaste fartyg i Svarta havsflottan.

– Jag vet inte vilket av det som är värst – att ukrainarna har sänkt Moskva eller att de skadat fartyget själva på grund av inkompetens, sa Joakim Paasikivi, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, innan det stod klart det sjunkit.

Uppmärksammad incident

Moskva var inblandad i en uppmärksammad incident även tidigare under kriget. Den 24 februari, samma dag som Ryssland inledde invasionen av Ukraina, gick flaggskeppet till attack mot Zmiinyi Island, ”Ormön”, i Svarta havet.
Den ryska besättningen uppmanade de ukrainska gränsvakterna att ge upp, men personalen på ön svarade bara ”ryskt krigsfartyg, dra åt helvete” över komradion.

ANNONS

Barnen drabbas alltid värst - Ge en gåva till barnen i Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Rysslands invasion av Ukraina

LÄS VIDARE

Så kan Putin förlora kriget

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Moskva

Ukraina

Ryssland