Snöstorm på Hawaii – snöbrist i Colorado

Av:  Gustav Sjöholm/TT

Vädret är för närvarande galet i USA. På Hawaii varnar man för snöstorm, medan snöpremiären i Denver är rekordsen.

USA:s vädermyndighet NWS har utfärdat snöstormsvarningar för två delstater. Förutom i Alaska kan Hawaii drabbas.

Det rör sig om Big Islands två bergstoppar, som ligger på omkring 4 000 meters höjd och som i helgen kan få 30 centimeter snö och hårda vindar, enligt CNN.

I andra delar av landet råder det snöbrist. I Denver i Colorado har det ännu inte fallit snö alls den här säsongen. Så här sent har det inte varit snöfritt sedan åtminstone 1882, då man började föra statistik över snömängd. Det förra rekordet sattes 1934, då den första snön till slut föll över staden den 21 november.

Snart kan ett annat snörelaterat rekord slås i Denver. Staden har nu haft 224 sammanhängande dagar utan snöfall, där rekordet för närvarande ligger på 235 från 1887.

Så här höstigt såg det ut i Denver på fredagen. Det har gått 224 dagar utan snö.
Så här höstigt såg det ut i Denver på fredagen. Det har gått 224 dagar utan snö.

Denver har dessutom haft den varmaste och torraste sommaren och hösten hittills i rullorna.

– Vi har i princip levt i en öken de senaste sex månaderna. För mig är det ett klassiskt tecken på att vi upplever effekterna av klimatförändringar, säger Chris Bianchi, meteorolog vid 9News, till The Colorado Sun.

Flera skidorter i delstaten har fått senarelägga sina öppnanden, och snökanonerna har fått vara avstängda betydligt mer än vanligt.

– Om du tittar på den långsiktiga trenden är det väldigt uppenbart vad som händer. Och med den utvecklingen krävs det inte särskilt mycket matematik för att räkna ut att skidindustrin står inför stora problem, säger Porter Fox, som har skrivit två böcker om klimatförändringen, till The Denver Post.

Snö på Hawaiis högsta berg Mauna Kea, här på en bild från 2013.
Snö på Hawaiis högsta berg Mauna Kea, här på en bild från 2013.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln