Larm: Sekretess stoppar tips om människohandel

TT

Publicerad 2023-07-23

Skatteverket varnar för att ett nytt initiativ för att komma åt arbetslivskriminalitet riskerar att bli ineffektivt. Arkivbild.

Många av de tips om arbetslivskriminalitet som kommer in till Skatteverket når aldrig polisen, rapporterar P1-programmet I Lagens Namn i Sveriges Radio.

Sedan förra året har regionala center, så kallade ”Akrim-center”, öppnats på flera håll, ett initiativ där myndigheter ska samverka med varandra för att komma åt kriminalitet på svensk arbetsmarknad.

För Skatteverkets del sätter dock sekretessregler käppar i hjulet, säger Conny Svensson, samordnare på myndigheten till radion.

– Vi får in oerhört mycket tips till oss, men mina kollegor som sitter på Akrim-center får inte lägga fram tipsen, säger han till radion.

Enligt honom upptäcker man regelbundet att människor utnyttjas och exploateras på arbetsmarknaden på olika sätt, information som dock inte får delas med polisen.

Finansdepartementet säger i ett skriftligt svar till radion att man för dialog med Skatteverket och att ett lagförslag förbereds i regeringskansliet. Det finns dock ingen tidsplan för när den nya lagen kan komma att läggas fram.

Följ ämnen i artikeln