Demirok: Total brist på dialog från regeringen

TT

Publicerad 2023-07-26

Centerpartiets ledare Muharrem Demirok uppmanar statsministern att kontakta muslimska företrädare i Sverige. Arkivbild.

För att minska på spänningarna uppmanar Centerledaren Muharrem Demirok statsminister Ulf Kristersson (M) och regeringen att samtala med muslimska ledare i Sverige.

– Just nu ser vi en total brist på dialog från regeringens sida, säger Demirok i en intervju med Dagens Nyheter.

Under onsdagen besökte Demirok själv Stockholms stora moské där han bland annat träffade imamen Mahmoud Khalfi, som är ordförande för Islamiska förbundet i Sverige. Enligt C-ledaren, som själv är sekulär muslim, är många kränkta och ledsna över koranbränningarna.

– Man kan stå upp för yttrandefrihet, för mötes- och demonstrationsfrihet, och samtidigt visa förståelse för människors känslor, säger Demirok.

Han tar upp hur tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt agerade efter de protester och upprörda känslor som rådde efter Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund. Dialogen som fanns då mellan regeringen och Sveriges muslimer fick krisen att så småningom blåsa över, menar Demirok.

– Vi behöver kommunicera vad Sverige är – i vårt eget land, men också utomlands. Yttrandefriheten är inte bara lagstiftning i Sverige. Det är något mycket djupare. Som vi har generationer att tacka för. Vi ska absolut inte göra några inskränkningar i den, säger Demirok.

Till TT har flera muslimska organisationer gått ut och kritiserat regeringen för brist på dialog efter den senaste tidens aktioner, som fördjupat krisen med delar av den muslimska världen.

– Det råder bara tystnad, det är helt tyst, sade Mahmoud Khalfi under onsdagen.