Trumps vän eller fiende kan vinna i Alaska

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2022-11-10

Republikanerna kommer att knipa senatsplatsen i Alaska som väntat. Frågan är om det blir en Trumpkritiker eller en Trumpanhängare.

I Alaska blir det som väntat en republikansk seger till senatsposten i mellanårsvalet. Men det som sticker ut i år är att avgörandet står mellan två olika kandidater. Det är dels sittande Lisa Murkowski, som var en av dem som röstade för att döma Donald Trump i den andra riksrättsrättegången, dels den av Trump och partiet stödda Kelly Tshibaka. Enligt The New York Times har Tshibaka ett övertag på 44 procent mot Murkovskis knappa 43 procent.

Demokraten Pat Chesbro har inte ens fått 10 procent av rösterna i den djupt röda delstaten, och en tredje republikan, Buzz Kelley, fick knappt 3 procent. Kelley har officiellt hoppat av och gett sitt stöd till Tshibaka, men var ändå valbar.

Rangordning kan avgöra

Men i delstaten får man för första gången i ett val rangordna sina kandidater. Och om ingen av kandidaterna får en egen majoritet, som det verkar bli i det här fallet, så går det till en andra valräkningsomgång som äger rum den 23 november.

I den omgången återstår de två kandidaterna med flest röster, och de som röstat på någon av de övriga kandidaternas näst högsta alternativ kan bli avgörande.

Det kan vara till fördel för Murkowski, som är en republikan nära mitten. Flera av Chesbros väljare tros ha föredragit henne framför Tshibaka.

Minskat gap

Inledningsvis hade Tshibaka en ledning, men i takt med att glesbygdsröster strömmade in har gapet minskat stadigt.

– När vi tittar på hur landet ligger och vad som fortfarande finns kvar där ute att räkna, så känner vi väldigt starkt för hur de kommer att flytta på sig, sade Murkowski sent på valkvällen till Anchorage Daily News och fortsatte:

– Sedan, när vi tar hänsyn till vad som händer med det rangordnade valet, och vad det kommer att göra för skillnad för oss, så känner vi att vi ligger bra till.