Långt straff för Bolsonaro-anhängare

TT-AFP

Publicerad 2023-09-14

Högsta domstolens byggnad i Brasiliens huvudstad Brasília var en av flera offentliga byggnader som förstördes under upploppen den 8 januari i år. Arkivbild.

En 51-årig anhängare av Brasiliens expresident Jair Bolsonaro blev den förste att dömas av det sydamerikanska landets högsta domstol för stormningen av kongressbyggnaden den 8 januari i år.

Mannen döms till 17 års fängelse, bland annat för försök till statskupp och för att ha tillfogat en historisk byggnad skada.

Mannen greps i samband med att tusentals anhängare till den högernationalistiske expresidenten Jair Bolsonaro tog sig in i presidentpalatset, kongressen och högsta domstolen. Våldsverkarna krossade fönster och möbler, förstörde konstverk och klottrade budskap som uppmanade till en militärkupp.

Vreden hos Bolsonaroanhängarna var stor över att Luiz Inacio Lula da Silva med knapp marginal vunnit presidentvalet i oktober 2022 – men enligt våldsverkarna den 8 januari var valet riggat.

Totalt överväger domstolen att ställa 232 personer inför rätta för upploppen.

Den dömde mannen nekar till att han har gjort något brottsligt utan hävdar att han deltog i en fredlig demonstration tillsammans med obeväpnade personer.

ANNONS