Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Daniel Helldéns plan: Så ska Miljöpartiet ta tillbaka makten

Publicerad 2024-02-28

MP:s språkrör Daniel Helldén vill tillbaka till makten - tillsammans med C och V.

SKÅNE. Än så länge har det rödgröna blocket inte kunnat enas om ett gemensamt regeringsalternativ till Tidöpartierna.

Men MP:s språkrör Daniel Helldén har en plan för hur hans parti ska återta makten – tillsammans med både C och V.

– Det är ju bättre att ha partierna inne i regeringen än utanför.

Följ ämnen

Det är ett grått Skåne som välkomnar Daniel Helldén.

Språkröret är i Höör för att titta på ett byggprojekt där kommunen satsat på att spränga in grönområden mellan nya villor, flerfamiljsbostäder, en skola och ett särskilt boende.

Han skulle ha rest hit med språkrörskollegan Märta Stenevi, men hon avgick och resten är historia.

Nu i veckan går tiden ut för personer att nomineras till toppositionen. Sedan tar valberedningen över och presenterar ett förslag till språkrör. Den 28 april väljs språkröret på en extrakongress.

Oavsett vem det blir, förutsätter Daniel Helldén att det inte kommer att bli några tvära kast i partiets strategi.

Fokus ligger på klimat och miljö.

– Nu vet inte jag vilka kandidater som finns, om de skulle vilja skruva på någonting, men jag uppfattar att riksdagsgruppen och partiet är eniga om det.

– Så jag ser inte det som någon fråga i det här läget.

Debatt om bränslepriser plågar partiet

Tillsammans med en handfull personer hasar han ner för en lerig slänt mot ett dike som byggts om till ett vattendrag.

En äldre kvinna kör förbi sällskapet i en grön Skoda med åldersriktigt rostpaket.

Dieseln driver alltjämnt landsbygden.

– Hela bränslefrågan och energifrågan blev otroligt het när importen från Ryssland ströps. Man försökte klistra det på oss. De politiska beslut som har funnits kring att minska klimatutsläppen kraftigt är inte bara våra beslut, de andra partierna var med.

MP vill lägga 100 miljarder kronor per år på vad de kallar en rättvis omställning. Det är gigantiska summor som delvis ska lånas upp av staten.

Kanske kan damen i Skodan tjäna på det.

– Vi måste se till att visa hur vi kan göra det här på ett smart sätt så att alla känner att de kan vara med, oavsett om man bor i stad, på landet eller vilka socioekonomiska förutsättningar man har.

Eslöv.

”Frågan är om vi klarar de här målen”

Språkrörets Skåneresa går vidare.

Vid Ringsjöbaden i Eslöv står boende i vatten upp till anklarna. Regnmängderna har överstigit tidigare medelvärden och om vintern ligger sjöns strandlinje i folks vardagsrum.

I lånade gummistövlar vadar Daniel Helldén ut till boendeområdet. Han spelar in en video som ska läggas ut på partiets Instagram.

– Det är de högsta vattennivåerna på 100 år som vi ser här, slår språkröret fast i videon.

I sin skuggbudget för 2024 avsatte MP 3,7 miljarder kronor till klimatanpassningsåtgärder.

Människan måste anpassa sig till den geologiska period man själv skapat: antropocen. Det är ett delvis nytt fokus för partiet.

Pengarna kan gå till bland annat vallar och anläggandet av dammar som kan hantera ökande regnmassor. Det skulle kunna vara en lösning för de boende i Ringsjöbaden.

– I regeringsställning arbetade vi hårt för att bromsa klimatförändringarna och göra det som behövs för att klara klimatmålen 2030 och 2045. Vi drev igång många av de processer som är igång nu, så det var mycket fokus där.

– Men sen har vi kommit till ett läge nu när klimatförändringarna börjar knacka på dörren och frågan är om vi klarar de här målen. Då blir ju anpassningsåtgärderna mycket, mycket viktigare. Så det är ett skäl till att det är någonting som vi pekar mycket, mycket mer på nu.

Kärnkraftsfrågan splittrar

Trots djupgående konflikter med S under tiden i regering längtar partiet tillbaka till regeringskansliet. Men vägen dit ser ut att bli snårig.

Det rödgröna blocket har inte lyckats gå samman på motsvarande sätt som Tidöpartierna och formera ett regeringsalternativ.

V-ledaren Nooshi Dadgostar vill inte att Centerpartiet ingår i ett rödgrönt regeringsunderlag, om V, MP och S kan bilda egen majoritet. C är inte särskilt sugna på att samarbeta med V och S har suttit stilla i båten.

Efter valet 2026 vill Daniel Helldén bilda en regering som består av hela kvartetten. MP, S, V och C ska alltså ingå i den regering som han vill förhandla fram.

– Under tiden med januariavtalet kunde Centerpartiet trycka på mycket från en utanförposition. Det är ju bättre att ha partierna inne i regeringen än utanför, tycker jag.

Så du vill att samtliga fyra partier ska sitta i regering?

– Ja, jag tror att det skulle vara bra.

Ett stort hinder för en sådan lösning är frågan om kärnkraften. S säger sig numera vara för ny kärnkraft, om den kan stå på egna ben ekonomiskt. Centern har öppnat upp för fler reaktorer på fler platser i landet.

Från MP:s håll är det tvärt nej. Partiet kommer inte att acceptera nya reaktorer.

– Vi vill inte bygga ny kärnkraft. Vi kommer inte att fatta beslut om det.

Är det ett ultimativt krav?

– Ja, vi kommer inte att fatta beslut om ny kärnkraft.

MP säger nej till ny kärnkraft.

Vattenfall ska inte få uppgradera reaktorer

Sista stoppet för dagen är Malmö.

På baren Folk å Rock hålls ett panelsamtal om energin. Under den efterföljande frågestunden begär en man i publiken ordet och håller ett anförande om fördelarna med ny kärnkraft.

Men Daniel Helldén står fast vid att det inte ska bli någon ny kärnkraft, oavsett vad teknikutvecklingen ger på området.

Partiet kräver också att den befintliga kärnkraften ska fasas ut när den kan ersättas med förnybart. Tidsplanen är någonstans mellan 2035 och 2040.

Det statliga energibolaget Vattenfalls planer på att återinvestera i befintliga reaktorer för att förlänga livstiden på dem, vill språkröret inte heller se.

– Bortsett från underhåll, som man måste göra hela tiden, så tycker vi inte att man ska uppgradera.

Om man ändå renoverar reaktorerna för att köra till 2060, är det inte bra att man då passar på att höja effekten?

– Om du effekthöjer så skapar du ju också ännu mer kärnbränsle och då måste man ju också se över hela frågan om vad man ska göra av det. De lager som man har planerat för kommer ju inte att klara det.