Dyr fetmamedicin snart i Sverige

TT

Uppdaterad 2023-05-19 | Publicerad 2023-05-18

Några av apoteksföretagen räknar med att det omtalade läkemedlet som minskar hunger snart ska finnas på hyllorna. Arkivbild.

Läkemedel som används för viktnedgång kommer inom ett par veckor att finnas på svenska apotek. Men det blir dyrt, nästan 4 000 kronor per förpackning.

Det är fetmamedicinen Wegovy med substansen semaglutid som kommer att börja säljas om några veckor på flera av de stora apotekskedjorna, rapporterar Dagens Medicin. Semaglutid är det av dagens godkända läkemedel mot fetma, eller obesitas, som anses ha den bästa effekten.

Men på grund av att det råder brist på semaglutid säljs läkemedlet bara i ett fåtal länder i världen av tillverkaren, danska Novo Nordisk.

Nästan 4 000 kronor

När Wegovy kommer till de svenska apoteken beräknas priset på en förpackning, som räcker till fyra veckors behandling, hamna på mellan drygt 3 000 och 3 900 kronor.

De förpackningar som kommer att finnas tillgängliga i Sverige är uppköpta i andra europeiska länder och parallelldistribuerade i Sverige av företaget Medartuum.

Henrik Allard-Brorsson, presstalesperson på Novo Nordisk, säger till Dagens Medicin att bolaget på grund av den globala bristen bara haft möjlighet att sätta Wegovy på marknaden i ett fåtal länder.

Minskar hungerkänslor

Novo Nordisk planerar att lansera Wegovy i Sverige nästa år och hoppas att det ska förskrivas inom läkemedelsförmånen, vilket innebär att patienten inte behöver betala hela summan själv.

Semaglutid, som även finns i det omtalade läkemedlet Ozempic, utvecklades till en början som medicin för patienter med diabetes. Men eftersom det minskar hungerkänslorna har det också visat sig effektivt för viktnedgång hos personer utan diabetes.