Påsklovet avslutas med farliga lavinförhållanden

TT

Publicerad 2024-04-06

Det råder farliga lavinförhållanden i den svenska fjällvärlden. Arkivbild.

Påsklovsveckan avslutas med farliga lavinförhållanden i alla sex bedömda områden i de svenska fjällen.

Rådet är bland annat att undvika brant terräng.

Värst är läget i södra Lapplandsfjällen där faran bedöms som stor, med mycket farliga förhållanden. Det innebär en fyra på den femgradiga skalan.

Detta sedan stora mängder snö fallit i området, vilket orsakat nysnöflak. Det ger en bedräglig lavinfara eftersom snön ofta upplevs som mjuk och säker, enligt Naturvårdsverkets sajt Lavinprognoser.

”Välja flackare terräng”

Stefan Mårtensson vid lavinprognostjänsten ger följande råd till skid- och snöskoteråkare samt andra som vistas i fjällen:

– Om man absolut måste vistas i terrängen ska man undvika brant terräng och välja flackare terräng, om man kan. Lavinerna går bara om det lutar. Annars är det bättre att undvika brantare fjällsluttningar generellt under morgondagen (söndag). Med brant terräng menas brantare än blå eller röd pist, säger han till TT.

I de övriga fem områdena – södra Jämtlandsfjällen, västra Härjedalsfjällen, västra Vindelfjällen, Kebnekaisefjällen samt Abisko- och Riksgränsfjällen – bedöms faran vara betydande. Det innebär en trea på skalan.

Försvagat snötäcke

I Jämtland och Härjedalen varnar man bland annat för att regn och plusgrader har försvagat snötäcket, vilket kan leda till så kallade våta laviner.

I fjällen längre norrut är det främst drevsnöflak, en effekt av hårt väder, som utgör faran. Där gäller det bland annat att undvika med över 30 graders lutning.

– Det viktigaste rådet är att läsa lavinprognosen. Det är det bästa underlaget för att fatta kloka och säkra beslut. Vi beskriver framför allt var faran är som högst, vilka väderstreck och vilka höjder, säger Stefan Mårtensson.

Varningarna gäller för närvarande fram till klockan 18.00 på söndag.

Följ ämnen i artikeln