Uppgifter: Ombyggd jättebomb bakom explosionen

Publicerad 2023-04-22

Den grävde sig ner i gatan och exploderade efter 18 sekunder.

Enligt nya uppgifter var det en jättebomb av sovjetisk modell som släpptes i den ryska staden.

Den hade byggts om med gps och vingar – men något gick fel.

Följ ämnen
Ukraina

Vid 22-tiden på torsdagskvällen släpptes en flygbomb rakt ner i gatan i Belgorod, nära gränsen mot Ukraina.

Ryska försvarsdepartementet medgav redan samma kväll att den avfyrats av misstag från ett av deras egna stridsflygplan, en SU-34.

På en övervakningsfilm syns hur bomben först slår ner precis vid trottoarkanten. Den orsakar ett mindre rökmoln och borrar ner sig i marken.

Först 18 sekunder senare sker den stora explosionen. En bil som passerar platsen slungas upp i luften och landar på taket till en mataffär på andra sidan gatan.

Detonationen slog ut elen, rev upp en 20 meter stor krater i marken och orsakade stora skador på intilliggande flerfamiljshus. Tre personer skadades.

Stora skador efter explosionen i Belgorod.

Uppgifter: Ombyggd bomb

SU-34 är ett överljudsplan som kan utrustas med en mängd olika vapen. Ryska myndigheter har inte gått ut med några ytterligare detaljer, men enligt uppgifter till flera internationella medier tros bomben ha varit av typen FAB-500.

Den väger 500 kilo och har tillverkats sedan Sovjetunionens dagar, uppger Washington Post. Den är i grunden en konventionell så kallad gravitationsbomb som släpps fritt från luften utan egen styrförmåga.

Men så sent som förra månaden uppgav ukrainsk militär att Ryssland har modifierat jättebomben. Den har försetts med vingar och gps för att kunna glida in mot preciserade mål.

Används vid fronten

Tidningen Kyiv Independent skrev nyligen om hur de ombyggda bomberna har börjat använts längs fronten i östra Ukraina de senaste månaderna, särskilt kring staden Avdiivka.

De beskrivs som ”ett allvarligt hot” eftersom de kan avfyras från flygplan på längre distans, utom räckvidd för ukrainskt luftvärn. Och till skillnad från de sinande ryska lagren av missiler finns FAB-500 fortfarande i stora kvantiteter, enligt tidningen.

Men modifieringen av bomben är inte riskfri. Enligt Boris Rozhin, en pro-rysk militärbloggare, kan gps-kitet lätt sluta fungera.

”Det kan leda till olyckor som den i Belgorod”, skrev han på Telegram enligt New York Times.

Ryskt stridsflygplan av modellen SU-34.

Ukraina: Målet var Charkiv

Exakt vad som gick fel är fortfarande oklart. Enligt Washington Post finns uppgifter om att vingarna kan ha fallerat.

Anton Geransjenko, rådgivare till Ukrainas inrikesminister, skriver på Twitter att det finns data på att bomben var avsedd för mål i Charkiv på andra sidan gränsen.

Själva stridsspetsen fungerade dock som den skulle, enligt den framstående ryska militärbloggaren ”Fighterbomber”:

”FAB exploderade normalt. Utlösaren var inställd på fördröjning. Målet var uppenbarligen något underjordiskt som en bunker eller en källare”, skrev han på Telegram, enligt Washington Post.

Han är kritisk mot att de ryska stridsflygplanen flyger rakt över Belgorod på sin väg till Ukraina.

”Man kan inte göra misstag som detta. Det får aldrig hända igen”.

Räddningsarbetare tar hand om en odetonerad bomb av typen FAB-500 i Ukraina.