Nya alkoholråd: Forskare rekommenderar total avhållsamhet

Publicerad 2023-04-22

Forskarna uppmanar till total avhållsamhet.

Forskare i Norden uppmanar till att sluta dricka alkohol.

Något som förbryllar andra experter.

– Det är ett råd som inte stämmer överens med verkligheten och den tid vi lever i, säger narkotikaprofessorn Jørgen Gustav Bramness till norska TV2.

Den nya rapporten om näringsrekommendationer i Norden har fått stor uppmärksamhet.

I ett utkast som skickats på remiss uppmanar forskare till total avhållsamhet mot alkohol på grund av hälsokonsekvenserna.

Forskargruppen har satts ihop av det nordiska ministerrådet, men det är ännu oklart om medlemsländerna kommer att följa alkoholrådet, skriver norska TV2.

– Det är svårt att ge hälsoråd om något som ligger så långt ifrån vad de flesta anser är rimligt, säger läkaren och forskaren Torgeir Gilje Lid till tv-kanalen.

Expert: Inte som rökförbud

Torgeir Gilje Lid.

Gilje Lid jämför det nya rådet med att förbjuda rökning på uteserveringar som han säger att många uttryckte missnöje mot men senare enades om var en bra åtgärd.

Något han inte tror blir fallet vid en uppmaning om att sluta dricka alkohol.

– Utmaningen när det gäller alkohol är att 85–90 procent av alla vuxna har egna erfarenheter av alkohol, på gott och ont, och kan bedöma råden utifrån sina egna erfarenheter.

”Orealistiskt”

Narkotikaprofessorn Jørgen Gustav Bramness säger att slutsatserna i rapporten om att alkohol inte är bra för kroppen stämmer, men anser att det inte är särskilt troligt att människor kommer att följa råden.

– Man dricker inte för hälsans skull. När man dricker alkohol är man villig att acceptera en viss risk, som man gör när man kör bil, säger han.

– Jag anser att total avhållsamhet är orealistiskt.

Följ ämnen i artikeln