De tre bröderna tar över Norge: ”Vi får bygga ett utkikstorn kanske”

Publicerad 2023-11-23

Norge krymper.

Nu kommer tre svenska bröder få ta över den norska marken.

– Jag fick precis reda på det faktiskt. Jag visste inte att bäcken hade tagit en annan väg, säger Magnus Andreasson.

Grötesbobäcken i Dalsland, som markerar gränsen mellan Sverige och Norge, har bytt riktning och därmed blir Sverige 500 kvadratmeter större.

Markägaren på den norska sidan Ole Anker-Rasch tog saken med lugn, när han intervjuades av NRK.

– Det här är en oproduktiv myr och dessutom ett skyddat område. Varken Norge eller Sverige kommer att gynnas ekonomiskt av att ge eller ta, sa Anker-Rasch.

Vem tar över i Sverige?

Den enes död är den andres bröd, som ordspråket säger.

Om en norrman förlorar mark på ena sidan borde det rimligtvis stå någon som tar emot den på andra sidan. Men när Aftonbladet kontaktar Lantmäteriet är det inte något man tänkt närmare över.

– Haha, ja dem har vi inte kontaktat än, det borde vi faktiskt göra. Jag har nog kollat upp någon gång vad han hette men glömt bort det. Men det är ju såklart intressant för honom att veta, säger Dan Norin, geodetisk expert vid Lantmäteriet och sekreterare i den svenska riksgränskommissionen.

Inte en – men tre

Senare på torsdagsförmiddagen återkommer Dan Norin. Det är inte bara en markägare utan tre bröder – Magnus, Jakob och Martin Andreasson – som ska ta över det norska området.

När Aftonbladet kontaktar en av bröderna, Magnus Andreasson, har han precis tagit emot beskedet. Deras mark vid norska gränsen i Dals-Eds kommun kommer bli större.

Jag har förstått det som att du ska få en bit av Norge? Hur känns det?

– Jaja, nej men det blir väl bra. Jag fick precis reda på det faktiskt. Jag visste inte att bäcken hade tagit en annan väg.

Den nuvarande markägaren i Norge säger att det är en ganska värdelös bit land?

– Haha, ja jag tror inte vi gör någon vinst på det.

Men än så länge kan de inte plantera någon svensk flagga på markplätten. Först ska den nya gränsen godkännas av bägge länders utrikesdepartement. Något Dan Norin hoppas kan ske i slutet av 2024. Då får bröderna gå in på sina nya ägor utan passet i bakfickan.

Har ni några storslagna planer för marken?

– Det ligger ju långt ifrån bilvägar. Så ska man vara realistisk så har det inget praktiskt värde. Det blir mer en rolig grej. Vi får bygga ett utkikstorn kanske.


Jakobs son Alvin på väg upp för att inspektera den senaste svenska erövringen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln